Szkołę tworzą Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 10 oraz Branżowa Szkoła I stopnia nr 11. Zalety szkoły to przede wszystkim:
- nowoczesne pracownie zawodowe,
- dogodna lokalizacja,
- multimedialne sale lekcyjne z dostępem do Internetu,
- praktyki w najlepszych krakowskich zakładach gastronomicznych i hotelach,
- organizacja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym,
- różnorodna oferta zajęć pozalekcyjnych,
- bezpieczeństwo w szkole zapewnione przez monitoring wewnętrzny i zewnętrzny,
- wymiana ze szkołą z Chin,
- udział w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna,
- udział w projekcie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej,
- udział w projektach zagranicznych mobilności zawodowych Erasmus+,
- świetna baza sportowa (m.in. Orlik),
- ośrodek egzaminacyjny (uczniowie zdają egzaminy zawodowe w swojej szkole),
- bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe pozwalające zdobyć nowy zawód.