Zespół Szkół Gastronomicznych nr1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie

Szkołę tworzą Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 10 oraz Branżowa Szkoła I stopnia nr 11. Zalety szkoły to przede wszystkim:

  • nowoczesne pracownie zawodowe,
  • dogodna lokalizacja,
  • multimedialne sale lekcyjne z dostępem do Internetu,
  • praktyki w najlepszych krakowskich zakładach gastronomicznych i hotelach,
  • organizacja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym,
  • różnorodna oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • bezpieczeństwo w szkole zapewnione przez monitoring wewnętrzny i zewnętrzny,
  • wymiana ze szkołą z Chin,
  • udział w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna,
  • udział w projekcie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej,
  • udział w projektach zagranicznych mobilności zawodowych Erasmus+,
  • świetna baza sportowa (m.in. Orlik),
  • ośrodek egzaminacyjny (uczniowie zdają egzaminy zawodowe w swojej szkole),
  • bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe pozwalające zdobyć nowy zawód.

Kierunki kształcenia

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Technik technologii żywności
  • Technik hotelarstwa
  • Technik organizacji turystyki
  • Technik usług kelnerskich
  • Kucharz
  • Cukiernik
  • Kelner
  • Piekarz

Największe osiągnięcia

  • wygrane w gastronomicznych konkursach krajowych i międzynarodowych
  • akredytacja w programie Erasmus +
  • finalista w olimpiadzie wiedzy hotelarskiej 2023
  • 100% zdawalność egzaminów w kwalifikacji HGT.03

Perspektywy zawodowe absolwentów

Technik żywienia i usług gastronomicznych/kucharz może:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
  • organizować produkcję gastronomiczną;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą;
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.

Technik technologii żywności może:

  • wykonywać tradycyjne oraz nowoczesne ciasta i ciasteczka oraz różne rodzaje pieczywa;
  • przygotowywać torty okolicznościowe i monodesery;
  • sporządzać wyroby bezglutenowe;
  • sporządzać desery talerzowe;
  • wytwarzać lody rzemieślnicze;
  • dekorować ciasta i desery według nowoczesnych trendów;
  • planować i kalkulować koszty produkcji;
  • dokonywać analizy produktów spożywczych;
  • organizować i nadzorować procesu produkcyjne

Technik hotelarstwa może:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
  • pracować w hotelu, pensjonacie, na statku wycieczkowym, w obiektach ruchomych (nasi uczniowie nie mają problemu ze znalezieniem pracy po szkole, wielu z nich dostaje oferty pracy w trakcie odbywania praktyk);
  • prowadzić własną działalność gospodarczą – niektórzy z naszych uczniów prowadzą własne hotele oraz inne przedsiębiorstwa;
  • organizować konferencje i pobyty – Kraków jest miastem niebywale konkurencyjnym w tym segmencie- na rynku polskim oraz światowym;
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.

Technik organizacji turystyki może pracować w:

  • kontynuować naukę w szkole wyższej;
  • organizować, kalkulować i sprzedawać imprezy turystyczne ;
  • prowadzić własną działalność ;
  • znać tematykę rynku turystycznego, samodzielnie aktualizować wiedzę  i rozpoznawać zagrożenia;
  • przeprowadzać imprezy turystyczne i organizować podstawowe animacje;
  • wykorzystywać w praktyce poznane w szkole wiadomości z zakresu promocji i marketingu.

Technik usług kelnerskich/kelner może pracować w:

  • w hotelach,
  • w pensjonatach,
  • w ośrodkach wczasowych,
  • na promach pasażerskich,
  • w restauracjach,
  • w barach,
  • w kawiarniach,
  • w firmach cateringowych,
  • może prowadzić własną działalność gastronomiczną.

Cukiernik może:

  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
  • podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł piekarza na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Piekarz może pracować w:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego;
  • w piekarniach;
  • w piekarniach rzemieślniczych;
  • w restauracjach hotelowych;
  • w cukierniach;
  • może prowadzić własną piekarnię.

Nasi partnerzy

  • Restauracja Biała Róża,
  • Restauracja Albertina,
  • Hotel Copernicus
  • Hotel H15
  • Hotel Indigo Kraków Old Town,
  • hotele w Hiszpanii, Francji, na Cyprze, w Niemczech, Słowacji,
  • Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie,
  • Uniwersytet Jagielloński, Wydział Medyczny
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Informacja została opracowana przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie.

   Kontakt

    Zespół Szkół Gastronomicznych nr1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie

   31-828 Kraków

   os. Złotej Jesieni 16

   tel. (+48 -12) 644 50 19

   zsg1.pl



Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy