Szkołę tworzą Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 10 oraz Branżowa Szkoła I stopnia nr 11. Zalety szkoły to przede wszystkim:
- nowoczesne pracownie zawodowe,
- dogodna lokalizacja,
- multimedialne sale lekcyjne z dostępem do Internetu,
- praktyki w najlepszych krakowskich zakładach gastronomicznych i hotelach,
- organizacja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym,
- różnorodna oferta zajęć pozalekcyjnych,
- bezpieczeństwo w szkole zapewnione przez monitoring wewnętrzny i zewnętrzny,
- wymiana ze szkołą z Chin,
- udział w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna,
- udział w projekcie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej,
- udział w projektach zagranicznych mobilności zawodowych Erasmus+,
- świetna baza sportowa (m.in. Orlik),
- ośrodek egzaminacyjny (uczniowie zdają egzaminy zawodowe w swojej szkole),
- bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe pozwalające zdobyć nowy zawód.
Kierunki kształcenia
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Technik technologii żywności
- Technik hotelarstwa
- Technik organizacji turystyki
- Technik usług kelnerskich
- Kucharz
- Cukiernik
- Kelner
- Piekarz
Największe osiągnięcia
- wygrane w gastronomicznych konkursach krajowych i międzynarodowych
- akredytacja w programie Erasmus +
- finalista w olimpiadzie wiedzy hotelarskiej 2023
- 100% zdawalność egzaminów w kwalifikacji HGT.03
Perspektywy zawodowe absolwentów
Technik żywienia i usług gastronomicznych/kucharz może:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
- organizować produkcję gastronomiczną;
- prowadzić własną działalność gospodarczą;
- organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
Technik technologii żywności może:
- wykonywać tradycyjne oraz nowoczesne ciasta i ciasteczka oraz różne rodzaje pieczywa;
- przygotowywać torty okolicznościowe i monodesery;
- sporządzać wyroby bezglutenowe;
- sporządzać desery talerzowe;
- wytwarzać lody rzemieślnicze;
- dekorować ciasta i desery według nowoczesnych trendów;
- planować i kalkulować koszty produkcji;
- dokonywać analizy produktów spożywczych;
- organizować i nadzorować procesu produkcyjne
Technik hotelarstwa może:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
- pracować w hotelu, pensjonacie, na statku wycieczkowym, w obiektach ruchomych (nasi uczniowie nie mają problemu ze znalezieniem pracy po szkole, wielu z nich dostaje oferty pracy w trakcie odbywania praktyk);
- prowadzić własną działalność gospodarczą – niektórzy z naszych uczniów prowadzą własne hotele oraz inne przedsiębiorstwa;
- organizować konferencje i pobyty – Kraków jest miastem niebywale konkurencyjnym w tym segmencie- na rynku polskim oraz światowym;
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
Technik organizacji turystyki może pracować w:
- kontynuować naukę w szkole wyższej;
- organizować, kalkulować i sprzedawać imprezy turystyczne ;
- prowadzić własną działalność ;
- znać tematykę rynku turystycznego, samodzielnie aktualizować wiedzę i rozpoznawać zagrożenia;
- przeprowadzać imprezy turystyczne i organizować podstawowe animacje;
- wykorzystywać w praktyce poznane w szkole wiadomości z zakresu promocji i marketingu.
Technik usług kelnerskich/kelner może pracować w:
- w hotelach,
- w pensjonatach,
- w ośrodkach wczasowych,
- na promach pasażerskich,
- w restauracjach,
- w barach,
- w kawiarniach,
- w firmach cateringowych,
- może prowadzić własną działalność gastronomiczną.
Cukiernik może:
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
- podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł piekarza na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
- prowadzić własną działalność gospodarczą.
Piekarz może pracować w:
- w zakładach przetwórstwa spożywczego;
- w piekarniach;
- w piekarniach rzemieślniczych;
- w restauracjach hotelowych;
- w cukierniach;
- może prowadzić własną piekarnię.
Nasi partnerzy
- Restauracja Biała Róża,
- Restauracja Albertina,
- Hotel Copernicus
- Hotel H15
- Hotel Indigo Kraków Old Town,
- hotele w Hiszpanii, Francji, na Cyprze, w Niemczech, Słowacji,
- Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie,
- Uniwersytet Jagielloński, Wydział Medyczny
- Krakowska Kongregacja Kupiecka.
Informacja została opracowana przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie.
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych nr1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
31-828 Kraków
os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 -12) 644 50 19
zsg1.pl