Było smacznie, kolorowo i aromatycznie. 23 lutego w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie odbyła się kolejna konkurencja wielobranżowego konkursu zawodowego „Mam zawód. Mam fantazję”.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zimnej zakąski i dania głównego z pstrąga ojcowskiego i dzikiego łososia z korzenną nutą, na podstawie opracowanej przez siebie receptury. Uczestnicy obowiązkowo musieli również wykorzystać do swojego dania produkt tradycyjny z Małopolski.
Jury, w którego składzie znalazł się włoski szef kuchni Leo Primi, przy wystawianiu oceny brało pod uwagę wiele czynników np. atrakcyjność potrawy, dobór technik, narzędzi i metod wykonania czy wrażenie estetyczne. Oczywiście najwięcej punktów można było otrzymać za odbiór smakowy potrawy.
Biorąc udział w konkurencjach zawodowych uczniowie mają możliwość sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności, skonfrontowania ich z przedstawicielami innych szkół oraz poznania bazy i zaplecza dydaktycznego innych placówek. Konkurs organizowany jest w ramach, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”.
Wielobranżowy konkurs zawodowy jest skierowany do uczniów szkół kształcących się w technikach oraz szkołach branżowych w Małopolsce. Organizatorem jest Województwo Małopolskie, a pomysłodawcami poszczególnych konkurencji są współorganizatorzy czyli małopolskie szkoły zawodowe.