Tegoroczna edycja zmagań RegioSkills Małopolska na półmetku! 30 października w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się piąty finał konkursu. 6 drużyn rywalizowało przygotowując desery inspirowane dziedzictwem cukierniczym Małopolski. Zadanie wymagało nie tylko umiejętności kulinarno-cukierniczych, ale również kreatywności, pomysłowości i perfekcyjnej pracy zespołowej.
Przy tworzeniu słodkich kompozycji każda z drużyn musiała wykorzystać minimum jeden z poniższych składników: śliwka sechlońska, jabłko łąckie lub ser twarogowy niedojrzewający. Mimo dużej presji czasu wszystkie drużyny przygotowały wspaniałe desery, które cieszyły nie tylko kubki smakowe, ale i oczy. Wyłonienie najlepszych drużyn było poprzedzone burzliwymi obradami jury, w skład którego weszli znawcy i praktycy branży cukierniczej. Wybór nie był łatwy, bo każda z prac została wysoko oceniona.
Gdy młodzi adepci sztuki cukierniczej pracowali nad swoimi słodkimi dziełami, tuż obok odbywała się Regionalna Rada Branżowa z branży rolniczo-leśnej z ochroną środowiska. Było to spotkanie przedstawicieli małopolskich przedsiębiorców i szkół kształcących zawodowo skupionych w tej branży. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. Krzysztof Budzan z Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa, Barbara Łysoń z Przedsiębiorstwa Pszczelarskiego Łysoń Sp. z o.o. i prezes Fundacji Apikultura oraz Patrycja Lorenc z Działu HR Przedsiębiorstwa Pszczelarskiego Łysoń Sp. z o. o.. Swoją prezentacją zaproszeni goście wprowadzili uczestników w świat pszczół, pszczelarstwa i produktów od nich pochodnych.
Uczestnicy spotkania podjęli dyskusję, w trakcie której poruszyli tematy dotyczące najbardziej aktualnych wyzwań i problemów branży. Dyrektorzy szkół podkreślali coraz mniejsze zainteresowanie absolwentów szkół podstawowych udziałem w naborze do ich szkół. Niż demograficzny, który jest powodem coraz mniejszej liczby uczniów w dłuższej perspektywie czasu będzie prowadził do konieczności kształcenia w krótszych formach, rezygnacji z tworzenia nowych, coraz bardziej specjalistycznych zawodów, a także koncentrowania kształcenia w największych placówkach w regionie czy powiecie. Uczestnicy spotkania podjęli również temat konieczności dalszego wzmacniania doradztwa edukacyjno-zawodowego już od najwcześniejszych etapów edukacji oraz silniejszego włączenia rodziców w ten proces, bo to oni mają największy wpływ na wybory zawodowe swoich dzieci. Zwracano również uwagę na konieczność dalszej promocji kształcenia w szkołach kształcących zawodowo.
Zarówno finał konkursu jak i posiedzenie Regionalnej Rady Branżowej nie mogłyby się odbyć gdyby nie ogromna gościnność i zaangażowanie społeczności Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, z panią dyrektor Agnieszką Kosek-Kotulą na czele.
Konkurs RegioSkills Małopolska objęty jest honorowym patronatem Małopolskiego Kuratora Oświaty.
Konkurs „RegioSkills Małopolska” oraz Regionalne Rady Branżowe to zadania dofinansowane z Funduszy Europejskich w ramach projektu „Zawodowa Małopolska” będącego operacją o znaczeniu strategicznym dla regionu.



















