kierunki kształcenia
Technikum Gastronomicznym nr 11:
- technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością DIETETYKA
- technik technologii żywności ze specjalnością DIETETYKA SPORTOWA
- technik usług kelnerskich ze specjalnością BARMAN
Branżowa Szkoła I stopnia nr 10:
- kucharz z elementami kuchni świata
- kucharz z elementami kuchni świata - pracownik młodociany
- cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania
- cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania - pracownik młodociany
- kelner z elementami serwisu specjalnego
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia można kontynuować naukę w Naszej Szkole w Branżowej Szkole II stopnia, gdzie proponujemy kierunki:
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik technologii żywności
- technik usług kelnerskich
Kursy kwalifikacyjne:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
O Nas
Z wielką przyjemnością informujemy, że Technikum Gastronomiczne nr 11, po raz kolejny znalazło się wśród najlepszych techników w Polsce, zdobywając Tytuł „SREBRNEJ SZKOŁY 2024”.
Organizowany przez ZSG nr 2 Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty” otrzymał status „Dobrej praktyki” w konkursie „SZKOŁA ZAWODOWA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI”.
Zdobyliśmy również Certyfikat „Szkoła Promująca Bezpieczeństwo”.
Otrzymaliśmy tytuł „Szkoła z klasą”.
Jesteśmy szkołą partnerską Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Absolwenci naszego technikum ze specjalnością DIETETYKA i DIETETYKA SPORTOWA mogą kontynuować naukę na Uniwersytecie Rolniczym na studiach licencjackich na kierunku dietetyka. Ukończenie studiów daje możliwość osiągnięcia wykształcenia wyższego.
Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz pracownik młodociany w Branżowej Szkole I stopnia zostali objęci profesjonalnym patronatem przez firmę Orbis S.A. Uczą się zawodu od najlepszych kucharzy, organizowane są dla nich warsztaty kulinarne, otrzymują od naszego Partnera spersonalizowany strój kucharski, wyposażenie i comiesięczne wynagrodzenie.
Zdawalność egzaminów zawodowych wynosi niemal 100% Maturę zdaje 87% uczniów!
ZSG nr 2 to jedyna szkoła gastronomiczna w Krakowie, która posiada własną restaurację „Pokusa” oraz jedyna szkoła gastronomiczna w Europie, która posiada własny produkt tradycyjny — Ciasteczka Wyśmienite wpisane 29.10.2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych.
Nasza Szkoła ma już ponad 110 lat doświadczenia. Jest doskonale wyposażona. W ramach projektu „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków” otrzymała ponad 1 500 000,00 zł na doposażenie! Kształcimy w rzeczywistych warunkach pracy. W szkolnej restauracji uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek. Organizują przyjęcia okolicznościowe, pokazy i warsztaty kulinarne, uczestniczą w prestiżowych konkursach. Rozwijają swoje umiejętności podczas staży w najlepszych restauracjach m. in. Sheraton, Restauracja Wierzynek, Novotel Kraków City West, Qubus Hotel, Hotel Radisson Blu, Hotel Park Inn by Radisson, Hilton, Andels, Q Hotel.
Oferujemy profesjonalne darmowe kursy w ramach 2 edycji „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków”: gastronomiczny, kelnerski, karmelarstwa, barmański i baristyczny.
Największe osiągnięcia
- I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bitwa na drobiowe smaki”
- III miejsce w Ogólnopolskiej XXII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności
- I miejsce w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” w konkurencji „Pstrąg i dziki łosoś z korzenną nutą”
- I miejsce w kategorii kelner-barman i III w kategorii kucharz w XX Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty – wczoraj, dzisiaj, jutro…”
- III miejsce w MoninCup Junior 2023 w kategorii Młody Barman
- „Specjalista 100%” w 2022 r. i 2023 r. – to wyróżnienie dla uczniów szkół branżowych I stopnia, którzy zdając po raz pierwszy egzamin zawodowy, uzyskali 100 procent zarówno w części praktycznej, jak i pisemnej.
- I, II i III miejsce w konkursie na sporządzenie potrawy z wykorzystaniem krakowskiego obwarzanka
- I miejsce w V edycji konkursu kulinarnego „Dzikie Smaki”
- I miejsce w XVII Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty - przysmaki na bożonarodzeniowym stole” w kategorii kucharz
- III miejsce w XI Sądeckim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Bałkańskie smaki na europejskim stole”
- I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję w kategorii "Zdrowie na talerzu"
- I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję w kategorii "Barman gotowy na różne napoje"
- I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję w kategorii "Pstrąg i dziki łosoś z korzenną nutą"
Perspektywy zawodowe absolwentów
Na podstawie badań losów absolwentów informacje w jakich branżach mogą/pracują najczęściej absolwenci szkoły) uczniowie kończący Naszą Szkołę nie mają problemu ze zdobyciem pracy! Nasi absolwenci pracują na wszystkich stanowiskach w branży gastronomicznej. To znani restauratorzy, szefowie kuchni, kelnerzy, barmani, cukiernicy. Wielu absolwentów ukończyło studia nie tylko kierunkowe związane z żywieniem.
Nasi partnerzy
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności
- Firma Orbis S.A – klasa partnerska
Nasza Szkoła współpracuje z najlepszymi kucharzami, cukiernikami, kelnerami, restauratorami i profesjonalistami w dziedzinie gastronomii: Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowską Szkołą Barmanów, Firmą Selgros Cash&Carry.
Informacja została opracowana przez Grażynę Kumorek-Mastalerz, Kierownika Warsztatu Szkolnego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
30-523 Kraków
ul. Zamoyskiego 6
tel. (+48 -12) 656 04 04
zsgnr2krakow.pl