kierunki kształcenia
5-letnie technikum
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik hotelarstwa
- technik organizacji turystyki;
- technik usług kelnerskich
- technik technologii żywności
3-letnia szkoła branżowa
- kucharz
- cukiernik
- kelner
- piekarz
O Nas
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie od ponad 65 lat kształci fachowców w sektorze usług gastronomiczno-hotelarsko-turystycznych. Nasi uczniowie realizują praktyki w renomowanych hotelach i restauracjach Krakowa, gdzie z powodzeniem znajdują zatrudnienie.
Największe osiągnięcia
- I miejsce w Ogólnopolskim konkursie gastronomicznym „Trophée Mille Poland”, w marcu 2024 drużyna będzie reprezentować Polskę w finale światowym we Francji
- I miejsce w VIII edycji Hell’s Kitchen Polska
- III miejsce w konkursie „Mój pierwszy start-up” 2023 r.
- III miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2023 r.
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Szkolna Internetowa Gra Giełdowa 2022 r.
- Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2023 r.
- III miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii cukiernik
- I miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kucharz
- Puchar dyrektora szkoły na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kelner
- Brązowy medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Preszowie w kategorii kucharz
- Srebrny medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Preszowie w kategorii cukiernik
- Złoty medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Preszowie w kategorii kelner
- I miejsce w Ogólnopolskim konkursie dla piekarzy MASTER BAKER 2023
- I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kucharz
- I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kelner
- III miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii cukiernik
- I miejsce w konkursie „Mam zawód , mam fantazję” w kategorii cukiernik 2023
- II miejsce w konkursie „Mam zawód- mam fantazję. Kraków znany i nieznany” w 2023 r.
- I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kucharz
- I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii cukiernik
- I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kelner
- II miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2022
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker 2022
- Złoty medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Preszowie w kategorii kelner
- Srebrny medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Preszowie w kategorii kucharz
- Brązowy medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Preszowie w kategorii cukiernik
- II miejsce w kategorii cukiernik na XVI Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie
- Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2021 r.
- I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2021r.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Absolwenci klas technik żywienia i usług gastronomicznych pracują w znanych restauracjach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie na stanowiskach menadżerskich w gastronomii. Są zatrudniani na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych i w liniach lotniczych. Po zdobyciu doświadczenia prowadzą również własną działalność gospodarczą związaną z gastronomią. Po uzupełnieniu wykształcenia pracują także jako dietetycy w szpitalach, ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach. Absolwenci klas hotelarskich znajdują zatrudnienie w prestiżowych hotelach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie także na stanowiskach menadżerskich działu recepcji, służby pięter i gastronomii.Absolwenci klas kelnerskich pracują w restauracjach w kraju i za granicą, w firmach cateringowych oraz innych jednostkach zajmujących się świadczeniem usług gastronomicznych. Rozwijają swoje pasje, uzupełniają umiejętności by samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną. Absolwenci klas turystycznych pracują w charakterze pilotów wycieczek, przewodników i rezydentów biur podróży oraz jako doradcy klienta w stacjonarnych biurach. Pełnią także funkcje animatorów czasu wolnego i doradców w punktach informacji turystycznej. Uczniowie kończący klasy technikum mogą kontynuować naukę na wyższych uczelniach. Najczęściej wybierają: Uniwersytet Rolniczy, Uniwersytet Ekonomiczny. Absolwenci szkoły branżowej o profilu kucharz i cukiernik są cenionymi szefami kuchni i cukierni w branży gastronomicznej.
Nasi partnerzy
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
- Okręgowy Związek Łowiecki w Krakowie
- Selgros Cash&Cary
- Firma UAB „Prašvieta” z siedzibą w Litwie
- Szkoły:
- Technical School of Paphos CYPR
- Riga Technical School of Tourism and Creative Industry, ŁOTWA
- Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Bratysława SŁOWACJA
- Stredná odborná škola gastronómie a služieb, Preszów SŁOWACJA
- Saint Michel Mont Mercure FRANCJA
- Berufliche Schule 3 NORYMBERGA
- Hotele:
- Copernicus (pięciogwiazdkowy)
- Unicus Palace (pięciogwiazdkowy)
- H15 Luxury Palace Hotel (pięciogwiazdkowy)
- Ferreus (pięciogwiazdkowy)
- AC Hotel by Marriott (czterogwiazdkowy)
- DoubleTree by Hilton (czterogwiazdkowy)
- Holiday Inn (pięciogwiazdkowy)
- Indigo (czterogwiazdkowy)
- Restauracje:
- Biała Róża
- Wierzynek
- Grande Grill
- La Stazione
- Amarylis
- Hawełka
- Biura Podróży:
- UTC Tour Operator
- Terra Tour Sp. z o.o.
- Ecotravel
- SUPERTRAMP
- Jaworzyna Tour;
- Jordan Group
- Biuro Podróży Obieżyświat
- Urlopwraju.pl
- Uczelnie Wyższe:
- Uniwersytet Rolniczy- Wydział Technologii Żywności
- Uniwersytet Jagielloński- Collegium Medicum
Informacja została opracowana przez Agnieszkę Kosek-Kotulę Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
31-828 Kraków
Os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 -12) 6446330
zsg1.pl