Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

kierunki kształcenia

5-letnie technikum

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik hotelarstwa
  • technik organizacji turystyki;
  • technik usług kelnerskich
  • technik technologii żywności

3-letnia szkoła branżowa

  • kucharz
  • cukiernik
  • kelner
  • piekarz

O NasNa zdjęciu budynek szkoły, na dole pasek z nazwą i logiem szkoły.

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie od ponad 65 lat kształci fachowców w sektorze usług gastronomiczno-hotelarsko-turystycznych. Nasi uczniowie realizują praktyki w renomowanych hotelach i restauracjach Krakowa, gdzie z powodzeniem znajdują zatrudnienie.

Największe osiągnięcia

  • I miejsce w Ogólnopolskim konkursie gastronomicznym „Trophée Mille Poland”, w marcu 2024 drużyna będzie reprezentować Polskę w finale światowym we Francji
  • I miejsce w VIII edycji Hell’s Kitchen Polska
  • III miejsce w konkursie „Mój pierwszy start-up” 2023 r.
  • III miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2023 r.
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Szkolna Internetowa Gra Giełdowa 2022 r.
  • Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2023 r.
  • III miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii cukiernik
  • I miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kucharz
  • Puchar dyrektora szkoły na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kelner
  • Brązowy medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Preszowie w kategorii kucharz
  • Srebrny medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Preszowie w kategorii cukiernikNa zdjęciu dwoje uczniów szkoły z nauczycielem w kuchennych ubraniach roboczych. Uczennica po prawej trzyma zwycięski dyplom z napisem "Bilet na finał do Reims".
  • Złoty medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Preszowie w kategorii kelner
  • I miejsce w Ogólnopolskim konkursie dla piekarzy MASTER BAKER 2023
  • I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kucharz
  • I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kelner
  • III miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii cukiernik
  • I miejsce w konkursie „Mam zawód , mam fantazję” w kategorii cukiernik 2023
  • II miejsce w konkursie „Mam zawód- mam fantazję. Kraków znany i nieznany” w 2023 r.
  • I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kucharz
  • I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii cukiernik
  • I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kelner
  • II miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2022
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker 2022
  • Złoty medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Preszowie w kategorii kelner
  • Srebrny medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Preszowie w kategorii kucharz
  • Brązowy medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Preszowie w kategorii cukiernik
  • II miejsce w kategorii cukiernik na XVI Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie
  • Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2021 r.
  • I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2021r.

Perspektywy zawodowe absolwentówNa zdjęciu uczniowie technikum hotelarstwa w eleganckim ubraniu służbowym.

Absolwenci klas technik żywienia i usług gastronomicznych pracują w znanych restauracjach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie na stanowiskach menadżerskich w gastronomii. Są zatrudniani na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych i w liniach lotniczych. Po zdobyciu doświadczenia prowadzą również własną działalność gospodarczą związaną z gastronomią. Po uzupełnieniu wykształcenia pracują także jako dietetycy w szpitalach, ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach. Absolwenci klas hotelarskich znajdują zatrudnienie w prestiżowych hotelach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie także na stanowiskach menadżerskich działu recepcji, służby pięter i gastronomii.Absolwenci klas kelnerskich pracują w restauracjach w kraju i za granicą, w firmach cateringowych oraz innych jednostkach zajmujących się świadczeniem usług gastronomicznych. Rozwijają swoje pasje, uzupełniają umiejętności by samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną. Absolwenci klas turystycznych pracują w charakterze pilotów wycieczek, przewodników i rezydentów biur podróży oraz jako doradcy klienta w stacjonarnych biurach. Pełnią także funkcje animatorów czasu wolnego i doradców w punktach informacji turystycznej. Uczniowie kończący klasy technikum mogą kontynuować naukę na wyższych uczelniach. Najczęściej wybierają: Uniwersytet Rolniczy, Uniwersytet Ekonomiczny. Absolwenci szkoły branżowej o profilu kucharz i cukiernik są cenionymi szefami kuchni i cukierni w branży gastronomicznej.

Nasi partnerzy

  • Krakowska Kongregacja Kupiecka
  • Okręgowy Związek Łowiecki w Krakowie
  • Selgros Cash&Cary
  • Firma UAB „Prašvieta” z siedzibą w Litwie
  • Szkoły:
    • Technical School of Paphos CYPR
    • Riga Technical School of Tourism and Creative Industry, ŁOTWA
    • Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Bratysława SŁOWACJA
    • Stredná odborná škola gastronómie a služieb, Preszów SŁOWACJA
    • Saint Michel Mont Mercure FRANCJA
    • Berufliche Schule 3 NORYMBERGA
  • Hotele:
    • Copernicus (pięciogwiazdkowy)
    • Unicus Palace (pięciogwiazdkowy)
    • H15 Luxury Palace Hotel (pięciogwiazdkowy)
    • Ferreus (pięciogwiazdkowy)
    • AC Hotel by Marriott (czterogwiazdkowy)
    • DoubleTree by Hilton (czterogwiazdkowy)
    • Holiday Inn (pięciogwiazdkowy)
    • Indigo (czterogwiazdkowy)
  • Restauracje:
    • Biała Róża
    • Wierzynek
    • Grande Grill
    • La Stazione
    • Amarylis
    • Hawełka
  • Biura Podróży:
    • UTC Tour Operator
    • Terra Tour Sp. z o.o.
    • Ecotravel
    • SUPERTRAMP
    • Jaworzyna Tour;
    • Jordan Group
    • Biuro Podróży Obieżyświat
    • Urlopwraju.pl
  • Uczelnie Wyższe:
    • Uniwersytet Rolniczy- Wydział Technologii Żywności
    • Uniwersytet Jagielloński- Collegium Medicum

Informacja została opracowana przez Agnieszkę Kosek-Kotulę Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
31-828 Kraków
Os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 -12) 6446330
zsg1.pl

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy