Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie to szkoła z ponad 60-letnią historią, w której skład wchodzą:
- Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22 im. Maksymiliana Marii Kolbe,
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 23 im. Maksymiliana Marii Kolbe z klasami integracyjnymi,
- VIII Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych im. Maksymiliana Marii Kolbe.
Kierunki kształcenia
Technikum:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą,
- technik usług kelnerskich.
Branżowa Szkoła I stopnia:
- cukiernik,
- piekarz,
- kucharz,
- kelner,
- przetwórca mięsa.
Największe osiągnięcia
Szkoła umożliwia zdobycie poszukiwanych na rynku pracy kwalifikacji, a także kreatywne wykorzystanie umiejętności oraz rozwój indywidualnych zainteresowań. Szkolna baza dydaktyczna oraz wyposażenie szkolnych pracowni zawodowych są uznawane za jedne z najnowocześniejszych w regionie. Aby sprostać rosnącemu wachlarzowi zainteresowań naszych uczniów, kadra nauczycieli nieustannie podnosi swoje kwalifikacje biorąc udział w różnych projektach, szkoleniach oraz współpracując z partnerskimi instytucjami. Wysoki poziom kształcenia zawodowego przekłada się na liczne sukcesy uczniów w ogólnopolskich turniejach, konkursach oraz olimpiadach wiedzy.
Uczniowie mogą doskonalić swoje umiejętności zawodowe na bezpłatnych kursach oraz uczestniczyć w wielu projektach edukacyjnych. Szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym, w którym odbywają się egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Możemy pochwalić się wysoką zdawalnością egzaminów. W naszej szkole nauka odbywa się w przyjaznej atmosferze, a absolwenci są poszukiwanymi pracownikami na lokalnym i europejskim rynku pracy.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Absolwenci mogą podjąć pracę:
- w zakładach żywienia zbiorowego,
- w zakładach przetwórstwa spożywczego,
- w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, gospodarstwach agroturystycznych,
- w laboratoriach analizy produktów spożywczych.
Mogą również:
- prowadzić własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej i spożywczej, kontynuować naukę na uczelniach wyższych (po zdaniu egzaminu maturalnego).
Nasi partnerzy
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego współpracuje z wieloma renomowanymi cukierniami, piekarniami, restauracjami, hotelami oraz zakładami przetwórstwa mięsnego na terenie Krakowa i okolic. Od 2017 roku patronat honorowy nad jakością kształcenia praktycznego w szkole objęli Piekarnia-Cukiernia Buczek, a także sieć hoteli Vienna House w Krakowie, tj. Vienna House Andel`s Cracow i Vienna House Easy Cracow. W 2018 roku Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego podjął współpracę z siecią handlowo-produkcyjną Auchan Real Polska. Z kolei rok 2020 zaowocował nawiązaniem partnerstwa z Zakładem Przetwórstwa Mięsnego Płatek, a także zakładem Wyrobu Wędlin Lisieckich Barbara Czekaj z Nowej Wsi Szlacheckiej.
Nasi uczniowie realizują praktyki zawodowe również m.in. w:
- Cukierni Kameccy,
- Cukierni Cichowscy,
- Cukierni Wilk,
- Cukierni Blecharzy,
- Cukierni Krakowskie Wypieki,
- Piekarni Czajczyk,
- Piekarni Krakowianka,
- Restauracji Old Town Restaurant Wine & Bar,
- Restauracji Jama Michalika,
- Restauracji PINO,
- Restauracji Pimiento Argentino Grill,
- Hotelu AC Hotel by Marriott Krakow,
- Hotelu Sheraton Grand Krakow,
- Hotelu Hilton Garden Inn Kraków,
- Hotelu Mercure Kraków Stare Miasto,
- Hotelu Novotel Kraków City West i Novotel Kraków Centrum,
- Hotelu ibis Kraków Stare Miasto,
- Hotelu The Bridge Suites,
- Hotelu Radisson Blu Hotel Krakow,
- Hotelu Witek.
Zapraszamy do obejrzenia prezentacji o szkole https://www.youtube.com/watch?v=CovGpMtp-hM oraz na wirtualny spacer po ZSPS: https://zsps.wkraj.pl/html5/index.php?id=79612.
Informacja przygotowana przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Kontakt
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
31-469 Kraków
ul. Macieja Miechowity 6
tel. (+48 - 12) 422 38 66
zsps.krakow.pl