Tytuł prezentacji festiwalowej: Zdrowe przekąski i napoje pięknie podane
Film z audiodeskrypcją można oglądnąć tutaj.
Prezentowane zawody:
- piekarz
- cukiernik
- kucharz
- kelner
- przetwórca mięsa
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik usług kelnerskich
O Nas:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie to szkoła z ponad 60-letnią historią, w której skład wchodzą:
- Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22 im. Maksymiliana Marii Kolbe,
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 23 im. Maksymiliana Marii Kolbe z klasami integracyjnymi,
- VIII Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych im. Maksymiliana Marii Kolbe.
Szkoła umożliwia zdobycie poszukiwanych na rynku pracy kwalifikacji, a także kreatywne wykorzystanie umiejętności oraz rozwój indywidualnych zainteresowań.
Szkolna baza dydaktyczna oraz wyposażenie szkolnych pracowni zawodowych są uznawane za jedne z najnowocześniejszych w regionie. Aby sprostać rosnącemu wachlarzowi zainteresowań naszych uczniów, kadra nauczycieli nieustannie podnosi swoje kwalifikacje biorąc udział w różnych projektach, szkoleniach oraz współpracując z partnerskimi instytucjami. Wysoki poziom kształcenia zawodowego przekłada się na liczne sukcesy uczniów w ogólnopolskich turniejach, konkursach oraz olimpiadach wiedzy.
Uczniowie mogą doskonalić swoje umiejętności zawodowe na bezpłatnych kursach oraz uczestniczyć w wielu projektach edukacyjnych.
Szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym, w którym odbywają się egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Możemy pochwalić się wysoką zdawalnością egzaminów.
W naszej szkole nauka odbywa się w przyjaznej atmosferze, a absolwenci są poszukiwanymi pracownikami na lokalnym i europejskim rynku pracy.
Zapraszamy na wirtualny spacer po szkole: https://zsps.wkraj.pl/html5/index.php?id=79612.
Przyjdź i odkryj z nami swój talent kulinarny w szkole przyjaznej na MAXA.
Kształcimy w zawodach
Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22 im. Maksymiliana Marii Kolbe:
- technik żywienia i usług gastronomicznych http://zsps.krakow.pl/index.php/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych/,
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą http://zsps.krakow.pl/index.php/technik-technologii-zywnosci-z-kwalifikacja-cukiernicza/,
- technik usług kelnerskich http://zsps.krakow.pl/index.php/kelner/.
Branżowa Szkoła I stopnia nr 23 im. Maksymiliana Marii Kolbe:
- cukiernik http://zsps.krakow.pl/index.php/cukiernik/,
- piekarz http://zsps.krakow.pl/index.php/piekarz/,
- kucharz http://zsps.krakow.pl/index.php/354-2/,
- kelner http://zsps.krakow.pl/index.php/kelner-2/,
- przetwórca mięsa http://zsps.krakow.pl/index.php/wedliniarz/.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Absolwenci mogą podjąć pracę:
- w zakładach żywienia zbiorowego,
- w zakładach przetwórstwa spożywczego,
- w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, gospodarstwach agroturystycznych,
- w laboratoriach analizy produktów spożywczych.
Mogą również:
- prowadzić własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej i spożywczej,
- kontynuować naukę na uczelniach wyższych (po zdaniu egzaminu maturalnego).
Nasi partnerzy:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego współpracuje z wieloma renomowanymi cukierniami, piekarniami, restauracjami, hotelami oraz zakładami przetwórstwa mięsnego na terenie Krakowa i okolic.
Od 2017 roku patronat honorowy nad jakością kształcenia praktycznego w szkole objęli Piekarnia-Cukiernia Buczek, a także sieć hoteli Vienna House w Krakowie, tj. Vienna House Andel`s Cracow i Vienna House Easy Cracow.
Od 2018 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego funkcjonują piekarskie oraz cukiernicze klasy patronackie prowadzone przez sieć handlowo-produkcyjną Auchan Real Polska.
Z kolei rok 2020 zaowocował nawiązaniem partnerstwa z Zakładem Przetwórstwa Mięsnego Płatek, a także zakładem Wyrobu Wędlin Lisieckich Barbara Czekaj z Nowej Wsi Szlacheckiej.
Kontakt
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
31-469 Kraków
ul. Macieja Miechowity 6
tel. (+48-12) 422 38 66
fax (+48-12) 431 18 12
http://zsps.krakow.pl/