Grafika strefy turystyczno-gastronomicznej

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie

Tytuł prezentacji festiwalowej: Tradycja i nowoczesność przy stole

Film z audiodeskrypcją można oglądnąć tutaj.

Prezentowane zawody:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • kucharz
  • kelner
  • cukiernik

O Nas:

Nasza szkoła to bardzo dobry wybór!

W Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2021 zdobyliśmy Srebrną tarczę, w Krakowie zajęliśmy 7 miejsce. Zdawalność egzaminów zawodowych wynosi niemal 100%. Nasza Szkoła ma już 110 lat doświadczenia. Jest doskonale wyposażona. Kształcimy w rzeczywistych warunkach pracy w szkolnej restauracji POKUSA gdzie uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek, organizują przyjęcia okolicznościowe, pokazy i warsztaty kulinarne, uczestniczą w prestiżowych konkursach. Rozwijają swoje umiejętności podczas staży w najlepszych restauracjach. Oferujemy profesjonalne kursy w ramach projektu unijnego „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków”. Uczniowie kończący naszą szkołę nie mają problemu ze zdobyciem pracy. Jako jedyna szkoła gastronomiczna w Europie mamy własny produkt - ciasteczka Wyśmienite wpisane 29.10.2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych.

Kształcimy w zawodach

Technikum w roku 2021/2022:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością dietetyka,
  • technik usług kelnerskich ze specjalnością barman,
  • technik technologii żywności ze specjalnością dietetyka sportowa.

Branżowa Szkoła I stopnia:

  • kucharz z elementami kuchni świata,
  • kucharz pracownik młodociany z elementami kuchni świata,
  • kelner ze specjalnością serwisu specjalnego,
  • kelner pracownik młodociany ze specjalnością serwisu specjalnego,
  • cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania,
  • cukiernik pracownik młodociany z elementami nowoczesnych technik dekorowania.

Branżowa Szkoła II stopnia:

  • organizacja żywienia i usług gastronomicznych HGT.12.

Kursy kwalifikacyjne:

  • przygotowanie i wydawanie dań HGT.02,
  • produkcja wyrobów cukierniczych SPC.01,
  • organizacja żywienia i usług gastronomicznych HGT.12,
  • wykonywanie usług kelnerskich HGT.01.

Perspektywy zawodowe absolwentów:

Wielu absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 to dzisiaj znani szefowie kuchni w renomowanych restauracjach, restauratorzy, kelnerzy, cukiernicy.
Duża grupa osób kończących naszą szkołę rozwija się na różnych kierunkach studiów oraz kursach. Byli uczniowie często wracają do murów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2, dzieląc się swoimi sukcesami, doświadczeniem, wspierając edukację następnych pokoleń.

Nasi partnerzy:

  • Polska Akademia Sztuki Kulinarnej,
  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
  • Krakowska Szkoła Barmanów,
  • Selgros cash&carry.

Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w szkolnej restauracji Pokusa, natomiast praktyki zawodowe w renomowanych krakowskich restauracjach: Sheraton, Wierzynek, Radisson Blu, Hilton, Qubus i wiele innych…

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
30-523 Kraków
ul. Jana Zamoyskiego 6
tel./fax (+48-12) 656 04 04
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
https://zsgnr2krakow.pl

Zobacz wystawców Festiwalu Zawodów 2021 w podziale na branżowe strefy zawodowe

 

przejdź do strefy budowlanej, energetycznej i chemicznejprzejdź do strefy elektroniczno-informatycznejprzejdź do strefy handlowo-usługowejprzejdź do strefy mechaniczno-transportowej

przejdź do strefy rolniczo-leśnej z ochroną środowiskaprzejdź do strefy medyczno-społecznej przejdź do strefy turystyczno-gastronomicznejprzejdź do strefy służb mundurowych  przejdź do szkół wyższych w ramach studia medycznegoprezjdź do strfy przedsiębiorców

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy