Tytuł prezentacji festiwalowej: Tradycja i nowoczesność przy stole
Film z audiodeskrypcją można oglądnąć tutaj.
Prezentowane zawody:
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- kucharz
- kelner
- cukiernik
O Nas:
Nasza szkoła to bardzo dobry wybór!
W Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2021 zdobyliśmy Srebrną tarczę, w Krakowie zajęliśmy 7 miejsce. Zdawalność egzaminów zawodowych wynosi niemal 100%. Nasza Szkoła ma już 110 lat doświadczenia. Jest doskonale wyposażona. Kształcimy w rzeczywistych warunkach pracy w szkolnej restauracji POKUSA gdzie uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek, organizują przyjęcia okolicznościowe, pokazy i warsztaty kulinarne, uczestniczą w prestiżowych konkursach. Rozwijają swoje umiejętności podczas staży w najlepszych restauracjach. Oferujemy profesjonalne kursy w ramach projektu unijnego „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków”. Uczniowie kończący naszą szkołę nie mają problemu ze zdobyciem pracy. Jako jedyna szkoła gastronomiczna w Europie mamy własny produkt - ciasteczka Wyśmienite wpisane 29.10.2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych.
Kształcimy w zawodach
Technikum w roku 2021/2022:
- technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością dietetyka,
- technik usług kelnerskich ze specjalnością barman,
- technik technologii żywności ze specjalnością dietetyka sportowa.
Branżowa Szkoła I stopnia:
- kucharz z elementami kuchni świata,
- kucharz pracownik młodociany z elementami kuchni świata,
- kelner ze specjalnością serwisu specjalnego,
- kelner pracownik młodociany ze specjalnością serwisu specjalnego,
- cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania,
- cukiernik pracownik młodociany z elementami nowoczesnych technik dekorowania.
Branżowa Szkoła II stopnia:
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych HGT.12.
Kursy kwalifikacyjne:
- przygotowanie i wydawanie dań HGT.02,
- produkcja wyrobów cukierniczych SPC.01,
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych HGT.12,
- wykonywanie usług kelnerskich HGT.01.
Perspektywy zawodowe absolwentów:
Wielu absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 to dzisiaj znani szefowie kuchni w renomowanych restauracjach, restauratorzy, kelnerzy, cukiernicy.
Duża grupa osób kończących naszą szkołę rozwija się na różnych kierunkach studiów oraz kursach. Byli uczniowie często wracają do murów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2, dzieląc się swoimi sukcesami, doświadczeniem, wspierając edukację następnych pokoleń.
Nasi partnerzy:
- Polska Akademia Sztuki Kulinarnej,
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
- Krakowska Szkoła Barmanów,
- Selgros cash&carry.
Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w szkolnej restauracji Pokusa, natomiast praktyki zawodowe w renomowanych krakowskich restauracjach: Sheraton, Wierzynek, Radisson Blu, Hilton, Qubus i wiele innych…
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
30-523 Kraków
ul. Jana Zamoyskiego 6
tel./fax (+48-12) 656 04 04
https://zsgnr2krakow.pl