Grafika strefy turystyczno-gastronomicznej

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie

Tytuł prezentacji festiwalowej: Drzwi do Waszej przyszłości otwierają się w naszej szkole

Film z audiodeskrypcją można oglądnąć tutaj.

Prezentowane zawody:

  • technik usług kelnerskich/kelner
  • technik hotelarstwa
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • kucharz
  • cukiernik
  • piekarz
  • technik organizacji ruchu turystyki

O Nas:

Szkołę tworzą Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 10 oraz Branżowa Szkoła I stopnia nr 11. Zalety szkoły to przede wszystkim:

  • nowoczesne pracownie zawodowe,
  • dogodna lokalizacja,
  • multimedialne sale lekcyjne z dostępem do internetu,
  • praktyki w najlepszych krakowskich zakładach gastronomicznych i hotelach,
  • organizacja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym,
  • różnorodna oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • bezpieczeństwo w szkole zapewnione przez monitoring wewnętrzny i zewnętrzny,
  • wymiana ze szkołą z Chin,
  • udział w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna,
  • udział w projekcie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej,
  • udział w projektach zagranicznych mobilności zawodowych Erasmus+,
  • świetna baza sportowa (m.in. Orlik),
  • ośrodek egzaminacyjny (uczniowie zdają egzaminy zawodowe w swojej szkole),
  • bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe pozwalające zdobyć nowy zawód.

Kształcimy w zawodach:

  • technik hotelarstwa,
  • technik usług kelnerskich,
  • technik organizacji turystyki,
  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • cukiernik,
  • kucharz,
  • kelner,
  • piekarz.

Perspektywy zawodowe absolwentów

Technik żywienia i usług gastronomicznych/kucharz może pracować jako szef kuchni, kucharz (w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych), kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych, menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, mistrz sztuki kulinarnej, pracownik firmy cateringowej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator usług cateringowych, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej (otniczej, morskiej, kolejowej), może tez prowadzić własną działalność gospodarczą.

Technik hotelarstwa to przyszły recepcjonista (w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, promach, statkach wycieczkowych), steward/stewardessa, inspektor piętra hotelowego, bufetowy – barman, organizator usług cateringowych, pracownik biurowy, pracownik biura podróży, pracownik informacji turystycznej, pilot wycieczek.

Technik organizacji turystyki może pracować w biurach podróży, agencjach turystycznych, hotelach, schroniskach, pensjonatach, ośrodkach sportowo-rekreacyjnych, punktach informacji turystycznej, biurach organizacji kongresów i konferencji, instytucjach zajmujących się organizacją i promocją turystyki, agroturystyce, fundacjach, stowarzyszeniach i organizacjach pozarządowych związanych z branżą turystyczną, może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych.

Technika usług kelnerskich/kelner zatrudnią hotele i pensjonaty turystyczne, restauracje, kawiarnie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe. 

Cukiernik znajdzie pracę jako pomocnik cukiernika, mistrz cukierniczy, właściciel pracowni cukierniczej, pracownik lodziarni.

Piekarz może pracować jako pomocnik piekarza, piekarz ciastowy, piekarz piecowy, piekarz w supermarkecie, właściciel piekarni.

Nasi Partnerzy:

  • Restauracja Albertina,
  • Hotel Indigo Kraków Old Town,
  • Restauracja Biała Róża,
  • Restauracja Wine Garage,
  • Hotel Arłamów w Arłamowie,
  • nadmorskie ośrodki wczasowe (Mielno, Łukęcin, Sarbinowo),
  • hotele w Hiszpanii, Francji, na Cyprze, w Niemczech, Słowacji,
  • Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie,
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
31-828 Kraków
os. Złotej Jesieni 16
tel./fax (+48-12) 644 63 30
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.zsg1.pl

Zobacz wystawców Festiwalu Zawodów 2021 w podziale na branżowe strefy zawodowe

 

przejdź do strefy budowlanej, energetycznej i chemicznejprzejdź do strefy elektroniczno-informatycznejprzejdź do strefy handlowo-usługowejprzejdź do strefy mechaniczno-transportowej

przejdź do strefy rolniczo-leśnej z ochroną środowiskaprzejdź do strefy medyczno-społecznej przejdź do strefy turystyczno-gastronomicznejprzejdź do strefy służb mundurowych  przejdź do szkół wyższych w ramach studia medycznegoprezjdź do strfy przedsiębiorców

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy