Witold Mondry, były uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, zdobył medal doskonałości na mistrzostwach EuroSkills 2025 w Danii. Sukces młodego piekarza jest powodem do dumy nie tylko dla jego szkoły, ale i całej społeczności lokalnej.
W dniach 9–13 września w Herning odbyła się kolejna edycja EuroSkills – największego w Europie konkursu umiejętności zawodowych dla młodych fachowców. W wydarzeniu uczestniczyło blisko 700 zawodników z 32 państw, którzy rywalizowali w 38 konkurencjach. Zmagania obserwowało niemal 100 tysięcy osób. Polskę w konkurencji piekarstwo reprezentował właśnie Witold Mondry. Absolwent krakowskiej „Gastronomicznej Jedynki”, obecnie kształcący się na Kwalifikacyjnych Kursach Zawodowych
w zawodzie piekarz, dzięki pasji i ogromnemu zaangażowaniu zdobył medal potwierdzający jego wysoki poziom umiejętności. Witold to osoba pełna pasji i determinacji. Jego rzetelność oraz szacunek do rzemiosła sprawiają, że staje się inspiracją dla innych młodych ludzi. Droga do sukcesu nie była łatwa – przygotowania wymagały od niego nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale i wielu miesięcy intensywnego treningu. Witold Mondry podkreśla, że uwielbia podejmować wyzwania
i stawia sobie ambitne cele. Udział w EuroSkills stał się dla niego wyznacznikiem kierunku oraz motywacją do dalszej pracy. Jego podejście najlepiej oddaje znane przysłowie, że bez wysiłku nie ma efektów.
Oprócz sukcesu Witolda Mondrego w kategorii piekarstwo, Polska Kadra Narodowa wróciła
z EuroSkills 2025 z jeszcze czterema medalami doskonałości. Wyróżnienia zdobyli:
Bartosz Alboszta – gotowanie,
Marcel Kwaśniewski – elektronika,
Jakub Świtała – frezowanie CNC,
Julia Łukańko – fryzjerstwo.
Reprezentanci przywieźli z Danii nie tylko nagrody, ale także ogromny bagaż nowych doświadczeń, inspiracji i międzynarodowych kontaktów. Wyniki te potwierdzają, że polskie szkolnictwo zawodowe stoi na wysokim poziomie i może śmiało konkurować z najlepszymi w Europie.