Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem

kierunki kształcenia

  • Technik organizacji turystyki,
  • Technik hotelarstwa,
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych.

O Nas

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem, w skład którego wchodzą: Technikum nr 2 i Branżowa Szkoła I stopnia, kształci młodzież w atrakcyjnych zawodach, dających duże możliwości zatrudnienia, zwłaszcza na terenie o walorach turystycznych. Atutem szkoły jest nie tylko dobrze wykształcona i doświadczona kadra nauczycielska, dobrze wyposażona baza dydaktyczna, ale również możliwość zdobywania wiedzy na nieobowiązkowych dodatkowych zajęciach pozalekcyjnych. Uczniowie, w trakcie trwania nauki, odbywają praktyki zawodowe w renomowanych hotelach, pensjonatach, biurach podróży i innych miejscach związanych z obsługą turystów. Uczestniczą również w zawodach sportowych w różnych dyscyplinach oraz konkursach i olimpiadach przedmiotowych. Ponadto szkoła zapewnia zakwaterowanie w szkolnym internacie dla uczniów spoza Zakopanego oraz całodzienne wyżywienie.

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych, w Technikum nr 2, kształci młodych ludzi w różnych branżach związanych z turystyką i hotelarstwem. Przygotowuje do pracy na różnych stanowiskach pracy. Przykładowo przyszli hotelarze uczą się procedur związanych z obsługą gości w recepcji, udzielania informacji turystycznych, oferowania dodatkowych usług zgodnych z ofertą obiektu, rozliczania pobytu. Przyszli pracownicy w zawodzie organizacji turystyki zdobywają wiedzę z zakresu geografii turystycznej Polski i świata. Opracowują programy imprez turystycznych i konferencji, kalkulacje kosztów oraz dokumentacje usług turystycznych. Prowadzą rozliczenie kosztów działalności turystycznej. Natomiast w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają półprodukty oraz potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki. Ponadto układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.

Największe osiągnięcia

  • Projekty „Profesjonalne praktyki zawodowe” realizowanego w ramach programu Erasmus+:
    • wyjazdy uczniów i nauczycieli do np.: Chorwacji, Szwecji. Dnia 18 października 2024 roku nasza szkoła miała zaszczyt zorganizować wydarzenie w ramach Erasmus Days. Była to wyjątkowa okazja do zaprezentowania działań międzynarodowych, jakie realizujemy w ramach programu Erasmus+, a także do podkreślenia współpracy z partnerami zarówno z Polski, jak i zagranicy.
  • W dniu 10 października 2024 roku w Sali Obrad w Starostwie Powiatowym w Zakopanem odbył się I etap konkursu historycznego „Podhalańskie, spiskie i orawskie drogi do niepodległości”. Temat konkursu: „Władysław hr. Zamoyski – gospodarz, patriota, społecznik”. Uczennice ZSHT zajęły I miejsce.
  • Udział w licznych zawodach, konkursach gminnych, powiatowych i ogólnopolskich; 15 października 2024 roku w hali Mosir na Chramcówkach odbyła się Licealiada w koszykówce 3 x 3. Zawodnicy ZSHT zarówno dziewczynki jak i chłopcy zajęli 3 miejsce.
  • Wysokie wyniki na egzaminach z kwalifikacji zawodowych!
  • Tytuł "Srebrnej Szkoły w rankingu liceów i techników "Perspektywy 2024".
  • W szkole jest możliwość uczestnictwa w wielu kursach kwalifikacyjnych, np. kurs stewardes, baristyczny, barmański, animatora czasu wolnego.

Perspektywy zawodowe absolwentów

Absolwenci szkoły najczęściej pracują w branży turystycznej. Zarówno w hotelach, na recepcji i w gastronomii, jak też biurach turystycznych czy punktach informacji turystycznej. Doskonale odnajdują się w kontaktach z klientem piastując stanowiska menadżerskie czy nawet kierownicze. Często też wybierają się na studia w celu rozszerzenia wiedzy zdobytej w technikum lub zdobycia nowych umiejętności i kolejnych kwalifikacji.

Nasi partnerzy

  • Termy Zakopiańskie,
  • Kadry Turystyki.pl,
  • Rational, Saga,
  • Robot Coupe,
  • Sokołów,
  • Spółka Akcyjna Polskie Tatry,
  • ANS w Nowym Targu,
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Zarządzania w Nowym Sączu.

Organ prowadzący szkołę: Powiat Tatrzański

Informacja została opracowana przez dr Joannę Ząbkowską-Para,
nauczyciela przedmiotów zawodowych, Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych

kontakt

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem
34-500 Zakopane
ul. Partyzantów 1/5
tel. (+48) 18 20 66 846
https://zsht.pl/strona/

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy