Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie

kierunki kształcenia

Technikum Gastronomiczne nr 11:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją Dietetyka,
  • technik technologii żywności z innowacją Dietetyka Sportowa,
  • technik usług kelnerskich z innowacją Barman.

Branżowa Szkoła I stopnia nr 10:

  • kucharz z elementami kuchni świata,
  • kucharz z elementami kuchni świata - pracownik młodociany,
  • cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania,
  • cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania - pracownik młodociany.

Branżowa Szkoła II stopnia nr 3:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • technik technologii żywności.

Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla dorosłych pozwalające zdobyć kwalifikacje w zawodach: cukiernik, kucharz i kelner:

  • 02. Przygotowanie i wydawanie dań,
  • 01. Produkcja wyrobów cukierniczych,
  • 01. Wykonywanie usług kelnerskich.

O Nas

Jedną z podstawowych wartości, jaką zapewnia swoim uczniom Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie jest profesjonalne wykształcenie zawodowe i bardzo dobre wykształcenie ogólne, które jest potwierdzone wysoką zdawalnością egzaminu zawodowego (niemal 100%) oraz egzaminu maturalnego (96%).  Jesteśmy najlepszą szkołą gastronomiczną w Krakowie co potwierdza zdobyty tytuł Srebrnej Szkoły 2025, III miejsce w rankingu edukacyjnym „Szkoła Roku 2024” oraz tytułInspirator Kariery 2024” w kategorii Edukacja, który jest szczególnym wyróżnieniem przyznawanym za profesjonalizm, wysokie standardy nauczania oraz różnorodne działania w dziedzinie kształcenia zawodowego. Organizowany przez ZSG nr 2 Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty” otrzymał status „Dobrej praktyki” w konkursie „Szkoła Zawadowa Najwyższej Jakości”.

ZSG nr 2 to jedyna szkoła gastronomiczna w Krakowie, która posiada własną restaurację „Pokusa” oraz jedyna szkoła gastronomiczna w Europie, która posiada własny produkt tradycyjny — Ciasteczka Wyśmienite wpisane 29.10.2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych.ZSG 2 restauracja Pokusa

Integralną częścią szkoły jest internat, który znajduje się w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Zapewnia on całodobową opiekę wychowawczą, wyżywienie oraz rodzinną atmosferę.

ZSG nr 2 posiada Certyfikat „Szkoła Promująca Bezpieczeństwo”, Certyfikat „Szkoła Promująca Zdrowie”, Certyfikat „Szkoła Odpowiedzialna Cyfrowo”, Certyfikat „Szkoła z klasą” oraz Certyfikat „Szkoła z pasją pomagania”.

Jesteśmy szkołą partnerską Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Absolwenci naszego technikum ze specjalnością Dietetyka i Dietetyka Sportowa mogą kontynuować naukę na Uniwersytecie Rolniczym na studiach licencjackich na kierunku dietetyka. Ukończenie studiów daje możliwość osiągnięcia wykształcenia wyższego.

Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz pracownik młodociany w Branżowej Szkole I stopnia zostali objęci profesjonalnym patronatem przez firmę Orbis S.A. Uczą się zawodu od najlepszych kucharzy, organizowane są dla nich warsztaty kulinarne, otrzymują od naszego Partnera spersonalizowany strój kucharski, wyposażenie i comiesięczne wynagrodzenie.

Realizujemy projekt „Rok w gastronomii” współpracując ze szkołami gastronomicznymi w Pradze oraz w Koszycach. W ramach tej polsko-czesko-słowackiej współpracy odbywają się wyjazdy młodzieży na tygodniowy staż zawodowy.

Nasza Szkoła ma już ponad 110 lat doświadczenia w kształceniu w zawodach gastronomicznych. Jest doskonale wyposażona, w ramach projektu „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków” otrzymała ponad 1 500 000,00 zł na doposażenie pracowni gastronomicznych i warsztatu szkolnego. Kształcimy w rzeczywistych warunkach pracy. W szkolnej restauracji uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek. Organizują przyjęcia okolicznościowe, pokazy i warsztaty kulinarne, uczestniczą w prestiżowych konkursach. Rozwijają swoje umiejętności podczas staży w najlepszych restauracjach m. in. Sheraton, Restauracja Wierzynek, Novotel Kraków City West, Qubus Hotel, Hotel Radisson Blu, Hotel Park Inn by Radisson, Hilton, Andels, Q Hotel.pracownia

Oferujemy profesjonalne darmowe kursy w ramach 3 edycji „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków”: barmański i baristyczny oraz organizowane będą dla młodzieży płatne staże zawodowe.

Największe osiągnięcia

  • I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bitwa na drobiowe smaki”,
  • II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Les Chefs en Or”,
  • Finaliści w ogólnopolskim konkursie „Bitwa na drobiowe smaki 3”,
  • III – miejsce w II edycji ogólnopolskiego konkursu Garden Gourmet Young Culinary Cup,
  • III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Młodych Barmanów – MoninCup Junior 2024 i 2023 w kategorii Młody Barman,
  • II miejsce w XXI Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty – z tradycją do przyszłości...” w kategorii cukiernik i kelner-barman,
  • III miejsce w Ogólnopolskiej XXII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności!,
  • I miejsce w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” w konkurencji „Pstrąg i dziki łosoś z korzenną nutą”,
  • I miejsce w  kategorii – kelner- barman i III w kategorii kucharz w XX Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty – wczoraj, dzisiaj, jutro…”,
  • „Specjalista 100%” w 2022 r. i 2023 r. – to wyróżnienie dla uczniów szkół branżowych I stopnia, którzy zdając po raz pierwszy egzamin zawodowy, uzyskali 100 procent zarówno w części praktycznej, jak i pisemnej,
  • I, II i III miejsce w konkursie na sporządzenie potrawy z wykorzystaniem krakowskiego obwarzanka,Laureat srebrnej statuetki w ogólnopolskim konkursie Chefs en Or
  • I miejsce w V edycji konkursu kulinarnego „Dzikie Smaki”,
  • I miejsce w XVII Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty- przysmaki na bożonarodzeniowym stole”! - w kategorii kucharz,
  • III miejsce w XI Sądeckim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Bałkańskie smaki na europejskim stole”,
  • I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję Kategoria: zdrowie na talerzu!,
  • I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję Kategoria: Barman gotowy na różne napoje.

Perspektywy zawodowe absolwentów

Nasi absolwenci pracują na wszystkich stanowiskach w branży gastronomicznej. To znani restauratorzy, szefowie kuchni, kelnerzy, barmani i cukiernicy. Wielu absolwentów ukończyło studia nie tylko kierunkowe związane z żywieniem.

Nasi partnerzy

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Wydział Technologii Żywności,
  • Firma Orbis S.A – klasa patronacka.

Nasza Szkoła współpracuje z najlepszymi kucharzami, cukiernikami, kelnerami, restauratorami i profesjonalistami w dziedzinie gastronomii: Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowską Szkołą Barmanów, Firmą Selgros Cash&Carry.

Film Promocyjny Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 dostępny pod linkiem

Kanał w serwisie YouTube Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 dostępny pod linkiem

Informacja została opracowana przez
Grażynę Kumorek-Mastalerz, Kierownika Warsztatu Szkolnego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie

kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida
30-523 Kraków
ul. Zamoyskiego 6
tel. (+48 -12) 656 04 04
zsgnr2krakow.pl
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy