kierunki kształcenia
Technikum Gastronomiczne nr 11:
- technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją Dietetyka,
- technik technologii żywności z innowacją Dietetyka Sportowa,
- technik usług kelnerskich z innowacją Barman.
Branżowa Szkoła I stopnia nr 10:
- kucharz z elementami kuchni świata,
- kucharz z elementami kuchni świata - pracownik młodociany,
- cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania,
- cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania - pracownik młodociany.
Branżowa Szkoła II stopnia nr 3:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik technologii żywności.
Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla dorosłych pozwalające zdobyć kwalifikacje w zawodach: cukiernik, kucharz i kelner:
- 02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- 01. Produkcja wyrobów cukierniczych,
- 01. Wykonywanie usług kelnerskich.
O Nas
Jedną z podstawowych wartości, jaką zapewnia swoim uczniom Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie jest profesjonalne wykształcenie zawodowe i bardzo dobre wykształcenie ogólne, które jest potwierdzone wysoką zdawalnością egzaminu zawodowego (niemal 100%) oraz egzaminu maturalnego (96%). Jesteśmy najlepszą szkołą gastronomiczną w Krakowie co potwierdza zdobyty tytuł Srebrnej Szkoły 2025, III miejsce w rankingu edukacyjnym „Szkoła Roku 2024” oraz tytuł „Inspirator Kariery 2024” w kategorii Edukacja, który jest szczególnym wyróżnieniem przyznawanym za profesjonalizm, wysokie standardy nauczania oraz różnorodne działania w dziedzinie kształcenia zawodowego. Organizowany przez ZSG nr 2 Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty” otrzymał status „Dobrej praktyki” w konkursie „Szkoła Zawadowa Najwyższej Jakości”.
ZSG nr 2 to jedyna szkoła gastronomiczna w Krakowie, która posiada własną restaurację „Pokusa” oraz jedyna szkoła gastronomiczna w Europie, która posiada własny produkt tradycyjny — Ciasteczka Wyśmienite wpisane 29.10.2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych.
Integralną częścią szkoły jest internat, który znajduje się w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Zapewnia on całodobową opiekę wychowawczą, wyżywienie oraz rodzinną atmosferę.
ZSG nr 2 posiada Certyfikat „Szkoła Promująca Bezpieczeństwo”, Certyfikat „Szkoła Promująca Zdrowie”, Certyfikat „Szkoła Odpowiedzialna Cyfrowo”, Certyfikat „Szkoła z klasą” oraz Certyfikat „Szkoła z pasją pomagania”.
Jesteśmy szkołą partnerską Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Absolwenci naszego technikum ze specjalnością Dietetyka i Dietetyka Sportowa mogą kontynuować naukę na Uniwersytecie Rolniczym na studiach licencjackich na kierunku dietetyka. Ukończenie studiów daje możliwość osiągnięcia wykształcenia wyższego.
Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz pracownik młodociany w Branżowej Szkole I stopnia zostali objęci profesjonalnym patronatem przez firmę Orbis S.A. Uczą się zawodu od najlepszych kucharzy, organizowane są dla nich warsztaty kulinarne, otrzymują od naszego Partnera spersonalizowany strój kucharski, wyposażenie i comiesięczne wynagrodzenie.
Realizujemy projekt „Rok w gastronomii” współpracując ze szkołami gastronomicznymi w Pradze oraz w Koszycach. W ramach tej polsko-czesko-słowackiej współpracy odbywają się wyjazdy młodzieży na tygodniowy staż zawodowy.
Nasza Szkoła ma już ponad 110 lat doświadczenia w kształceniu w zawodach gastronomicznych. Jest doskonale wyposażona, w ramach projektu „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków” otrzymała ponad 1 500 000,00 zł na doposażenie pracowni gastronomicznych i warsztatu szkolnego. Kształcimy w rzeczywistych warunkach pracy. W szkolnej restauracji uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek. Organizują przyjęcia okolicznościowe, pokazy i warsztaty kulinarne, uczestniczą w prestiżowych konkursach. Rozwijają swoje umiejętności podczas staży w najlepszych restauracjach m. in. Sheraton, Restauracja Wierzynek, Novotel Kraków City West, Qubus Hotel, Hotel Radisson Blu, Hotel Park Inn by Radisson, Hilton, Andels, Q Hotel.
Oferujemy profesjonalne darmowe kursy w ramach 3 edycji „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków”: barmański i baristyczny oraz organizowane będą dla młodzieży płatne staże zawodowe.
Największe osiągnięcia
- I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bitwa na drobiowe smaki”,
- II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Les Chefs en Or”,
- Finaliści w ogólnopolskim konkursie „Bitwa na drobiowe smaki 3”,
- III – miejsce w II edycji ogólnopolskiego konkursu Garden Gourmet Young Culinary Cup,
- III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Młodych Barmanów – MoninCup Junior 2024 i 2023 w kategorii Młody Barman,
- II miejsce w XXI Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty – z tradycją do przyszłości...” w kategorii cukiernik i kelner-barman,
- III miejsce w Ogólnopolskiej XXII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności!,
- I miejsce w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” w konkurencji „Pstrąg i dziki łosoś z korzenną nutą”,
- I miejsce w kategorii – kelner- barman i III w kategorii kucharz w XX Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty – wczoraj, dzisiaj, jutro…”,
- „Specjalista 100%” w 2022 r. i 2023 r. – to wyróżnienie dla uczniów szkół branżowych I stopnia, którzy zdając po raz pierwszy egzamin zawodowy, uzyskali 100 procent zarówno w części praktycznej, jak i pisemnej,
- I, II i III miejsce w konkursie na sporządzenie potrawy z wykorzystaniem krakowskiego obwarzanka,
- I miejsce w V edycji konkursu kulinarnego „Dzikie Smaki”,
- I miejsce w XVII Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty- przysmaki na bożonarodzeniowym stole”! - w kategorii kucharz,
- III miejsce w XI Sądeckim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Bałkańskie smaki na europejskim stole”,
- I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję Kategoria: zdrowie na talerzu!,
- I miejsce Mam Zawód. Mam Fantazję Kategoria: Barman gotowy na różne napoje.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Nasi absolwenci pracują na wszystkich stanowiskach w branży gastronomicznej. To znani restauratorzy, szefowie kuchni, kelnerzy, barmani i cukiernicy. Wielu absolwentów ukończyło studia nie tylko kierunkowe związane z żywieniem.
Nasi partnerzy
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Wydział Technologii Żywności,
- Firma Orbis S.A – klasa patronacka.
Nasza Szkoła współpracuje z najlepszymi kucharzami, cukiernikami, kelnerami, restauratorami i profesjonalistami w dziedzinie gastronomii: Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowską Szkołą Barmanów, Firmą Selgros Cash&Carry.
Film Promocyjny Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 dostępny pod linkiem
Kanał w serwisie YouTube Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 dostępny pod linkiem
Informacja została opracowana przez
Grażynę Kumorek-Mastalerz, Kierownika Warsztatu Szkolnego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida
30-523 Kraków
ul. Zamoyskiego 6
tel. (+48 -12) 656 04 04
zsgnr2krakow.pl