Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie

kierunki kształcenia

5-letnie technikum:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • technik hotelarstwa,
  • technik organizacji turystyki, 
  • technik usług kelnerskich,
  • technik technologii żywności.

3-letnia szkoła branżowa:

  • kucharz,
  • cukiernik,
  • kelner,
  • piekarz.

O Nas

  • Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie od ponad 65 lat kształci fachowców w sektorze usług gastronomiczno-hotelarsko-turystycznych.
  • Nasi uczniowie realizują praktyki w renomowanych hotelach i restauracjach Krakowa, gdzie z powodzeniem znajdują zatrudnienie.

Największe osiągnięcia

  • I miejsce w Ogólnopolskim konkursie gastronomicznym „Trophée Mille Poland”2023, 
  • IV miejsce w konkursie gastronomicznym Trophée Mille we Francji,
  • II miejsce w Ogólnopolskim konkursie gastronomicznym „Trophée Mille Poland”2024,
  • I MIEJSCE Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma moc”,
  • I miejsce w Konkursie Kulinarnym HOST SCHOOL,
  • Złoty medal na XXI Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2024 w Presovie w kategorii Kucharz,
  • Srebrny medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2024  w Presovie w kategorii kelner,
  • Brązowy medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2024 w Presovie w kategorii cukiernik,
  • I miejsce konkurs Skills POLAND 2024 cukiernictwo,
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker 2024,
  • I miejsce w VIII edycji Hell’s Kitchen Polska,
  • III miejsce w konkursie „Mój pierwszy start-up” 2023 r.,
  • III miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2023 r.,
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Szkolna Internetowa Gra Giełdowa- 2022 r.,
  • Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2023 r.,
  • III miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym  w Bratysławie w kategorii cukiernik,
  • I miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kucharz,
  • Puchar dyrektora szkoły na XVII   Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kelner,
  • Brązowy medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Presovie w kategorii kucharz,
  • Srebrny medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Presovie w kategorii cukiernik,
  • Złoty medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Presovie w kategorii kelner,
  • I miejsce w Ogólnopolskim konkursie dla piekarzy MASTER BAKER 2023,
  • I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kucharz,
  • I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kelner,
  • III miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii cukiernik,
  • I miejsce w konkursie „Mam zawód , mam fantazję” w kategorii cukiernik 2023,
  • II miejsce w konkursie „Mam zawód- mam fantazję. Kraków znany i nieznany”  w 2023 r.,
  • I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kucharz,
  • I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii cukiernik,
  • I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kelner,
  • II miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2022,
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker 2022,
  • Złoty medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Presovie w kategorii kelner,
  • Srebrny medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Presovie w kategorii kucharz,
  • Brązowy medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Presovie w kategorii cukiernik,
  • II miejsce w kategorii cukiernik na XVI Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie,
  • Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2021 r.,
  • I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2021r.

Perspektywy zawodowe absolwentów

Absolwenci klas technik żywienia i usług gastronomicznych pracują w znanych restauracjach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie na stanowiskach menadżerskich w gastronomii. Są zatrudniani na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych i w liniach lotniczych. Po zdobyciu doświadczenia prowadzą również własną działalność gospodarczą związaną z gastronomią. Po uzupełnieniu wykształcenia pracują także jako dietetycy w szpitalach, ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach.

Absolwenci klas hotelarskich znajdują zatrudnienie w prestiżowych hotelach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie także na stanowiskach menadżerskich działu recepcji, służby pięter i gastronomii.

Absolwenci klas kelnerskich pracują w restauracjach w kraju i za granicą, w firmach cateringowych oraz innych jednostkach zajmujących się świadczeniem usług gastronomicznych. Rozwijają swoje pasje, uzupełniają umiejętności by samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną.

Absolwenci klas turystycznych pracują w charakterze pilotów wycieczek, przewodników i rezydentów biur podróży oraz jako doradcy klienta  w stacjonarnych biurach. Pełnią także funkcje animatorów czasu wolnego i doradców w punktach informacji turystycznej.

Uczniowie kończący klasy technikum mogą kontynuować naukę na wyższych uczelniach. Najczęściej wybierają: Uniwersytet Rolniczy, Uniwersytet Ekonomiczny.

Absolwenci szkoły branżowej o profilu kucharz i cukiernik są cenionymi szefami kuchni i cukierni w branży gastronomicznej.

Nasi partnerzy

  • Krakowska Kongregacja Kupiecka,
  • Okręgowy Związek Łowiecki w Krakowie,
  • Selgros Cash&Cary,
  • Włoska Izba Handlowa.

Szkoły:

  • Technical School of Paphos CYPR,
  • Riga Technical School of Tourism and Creative Industry, ŁOTWA,
  • Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Briatslava SŁOWACJA,
  • Stredná odborná škola gastronómie a služieb, Presov SŁOWACJA
  • Saint Michel Mont Mercure FRANCJA,
  • Berufliche Schule 3 NORYMBERGA.

Hotele:

  • Copernicus*****,
  • Bachleda Luxury Hotel Krakow - MGallery Collection*****,
  • Unicus Palace *****,
  • H15 Luxury Palace Hotel*****,
  • Ferreus*****,
  • AC Hotel by Marriott****,
  • DoubleTree by Hilton****,
  • Holiday Inn*****,
  • Indigo ****.

Restauracje:

  • Biała Róża,
  • Wierzynek,
  • Grande Grill,
  • La Stazione,
  • Amarylis,
  • Hawełka.

Biura Podróży:

  • UTC Tour Operator,
  • Terra Tour Sp. z o.o.,
  • Ecotravel,
  • SUPERTRAMP,
  • Jaworzyna Tour,
  • Jordan Group,
  • Biuro Podróży Obieżyświat,
  • Urlopwraju.pl.

Uczelnie Wyższe:

  • Uniwersytet Rolniczy- Wydział Technologii Żywności,
  • Uniwersytet Jagielloński- Collegium Medicum.

Informacja została opracowana przez Agnieszkę Kosek-Kotulę
Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

kontakt

Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
31-828 Kraków
Os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 -12) 644 63 30
zsg1.pl

 

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy