kierunki kształcenia
5-letnie technikum:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik hotelarstwa,
- technik organizacji turystyki,
- technik usług kelnerskich,
- technik technologii żywności.
3-letnia szkoła branżowa:
- kucharz,
- cukiernik,
- kelner,
- piekarz.
O Nas
- Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie od ponad 65 lat kształci fachowców w sektorze usług gastronomiczno-hotelarsko-turystycznych.
- Nasi uczniowie realizują praktyki w renomowanych hotelach i restauracjach Krakowa, gdzie z powodzeniem znajdują zatrudnienie.
Największe osiągnięcia
- I miejsce w Ogólnopolskim konkursie gastronomicznym „Trophée Mille Poland”2023,
- IV miejsce w konkursie gastronomicznym Trophée Mille we Francji,
- II miejsce w Ogólnopolskim konkursie gastronomicznym „Trophée Mille Poland”2024,
- I MIEJSCE Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma moc”,
- I miejsce w Konkursie Kulinarnym HOST SCHOOL,
- Złoty medal na XXI Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2024 w Presovie w kategorii Kucharz,
- Srebrny medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2024 w Presovie w kategorii kelner,
- Brązowy medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2024 w Presovie w kategorii cukiernik,
- I miejsce konkurs Skills POLAND 2024 cukiernictwo,
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker 2024,
- I miejsce w VIII edycji Hell’s Kitchen Polska,
- III miejsce w konkursie „Mój pierwszy start-up” 2023 r.,
- III miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2023 r.,
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Szkolna Internetowa Gra Giełdowa- 2022 r.,
- Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2023 r.,
- III miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii cukiernik,
- I miejsce na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kucharz,
- Puchar dyrektora szkoły na XVII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie w kategorii kelner,
- Brązowy medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Presovie w kategorii kucharz,
- Srebrny medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Presovie w kategorii cukiernik,
- Złoty medal na XX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2023 w Presovie w kategorii kelner,
- I miejsce w Ogólnopolskim konkursie dla piekarzy MASTER BAKER 2023,
- I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kucharz,
- I miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii kelner,
- III miejsce w konkursie Wielkanoc po Krakowsku 2023 w kategorii cukiernik,
- I miejsce w konkursie „Mam zawód , mam fantazję” w kategorii cukiernik 2023,
- II miejsce w konkursie „Mam zawód- mam fantazję. Kraków znany i nieznany” w 2023 r.,
- I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kucharz,
- I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii cukiernik,
- I miejsce w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w kategorii kelner,
- II miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2022,
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker 2022,
- Złoty medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Presovie w kategorii kelner,
- Srebrny medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Presovie w kategorii kucharz,
- Brązowy medal na XIX Międzynarodowym Konkursie SWEETCUP 2022 w Presovie w kategorii cukiernik,
- II miejsce w kategorii cukiernik na XVI Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie,
- Finalista Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w 2021 r.,
- I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości 2021r.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Absolwenci klas technik żywienia i usług gastronomicznych pracują w znanych restauracjach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie na stanowiskach menadżerskich w gastronomii. Są zatrudniani na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych i w liniach lotniczych. Po zdobyciu doświadczenia prowadzą również własną działalność gospodarczą związaną z gastronomią. Po uzupełnieniu wykształcenia pracują także jako dietetycy w szpitalach, ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach.
Absolwenci klas hotelarskich znajdują zatrudnienie w prestiżowych hotelach na terenie Unii Europejskiej i na całym świecie także na stanowiskach menadżerskich działu recepcji, służby pięter i gastronomii.
Absolwenci klas kelnerskich pracują w restauracjach w kraju i za granicą, w firmach cateringowych oraz innych jednostkach zajmujących się świadczeniem usług gastronomicznych. Rozwijają swoje pasje, uzupełniają umiejętności by samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną.
Absolwenci klas turystycznych pracują w charakterze pilotów wycieczek, przewodników i rezydentów biur podróży oraz jako doradcy klienta w stacjonarnych biurach. Pełnią także funkcje animatorów czasu wolnego i doradców w punktach informacji turystycznej.
Uczniowie kończący klasy technikum mogą kontynuować naukę na wyższych uczelniach. Najczęściej wybierają: Uniwersytet Rolniczy, Uniwersytet Ekonomiczny.
Absolwenci szkoły branżowej o profilu kucharz i cukiernik są cenionymi szefami kuchni i cukierni w branży gastronomicznej.
Nasi partnerzy
- Krakowska Kongregacja Kupiecka,
- Okręgowy Związek Łowiecki w Krakowie,
- Selgros Cash&Cary,
- Włoska Izba Handlowa.
Szkoły:
- Technical School of Paphos CYPR,
- Riga Technical School of Tourism and Creative Industry, ŁOTWA,
- Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Briatslava SŁOWACJA,
- Stredná odborná škola gastronómie a služieb, Presov SŁOWACJA
- Saint Michel Mont Mercure FRANCJA,
- Berufliche Schule 3 NORYMBERGA.
Hotele:
- Copernicus*****,
- Bachleda Luxury Hotel Krakow - MGallery Collection*****,
- Unicus Palace *****,
- H15 Luxury Palace Hotel*****,
- Ferreus*****,
- AC Hotel by Marriott****,
- DoubleTree by Hilton****,
- Holiday Inn*****,
- Indigo ****.
Restauracje:
- Biała Róża,
- Wierzynek,
- Grande Grill,
- La Stazione,
- Amarylis,
- Hawełka.
Biura Podróży:
- UTC Tour Operator,
- Terra Tour Sp. z o.o.,
- Ecotravel,
- SUPERTRAMP,
- Jaworzyna Tour,
- Jordan Group,
- Biuro Podróży Obieżyświat,
- Urlopwraju.pl.
Uczelnie Wyższe:
- Uniwersytet Rolniczy- Wydział Technologii Żywności,
- Uniwersytet Jagielloński- Collegium Medicum.
Informacja została opracowana przez Agnieszkę Kosek-Kotulę
Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
kontakt
Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
31-828 Kraków
Os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 -12) 644 63 30
zsg1.pl