Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu

kierunki kształcenia

Technikum kształcące w zawodach:

  • technik agrobiznesu,
  • technik architektury krajobrazu,
  • technik technologii żywności,
  • technik turystyki na obszarach wiejskich,
  • technik weterynarii,
  • technik żywienia i usług gastronomicznych.

Branżowa Szkoła I stopnia kształcąca w zawodach:

  • kucharz,
  • cukiernik.zagraniczne praktyki

O Nas

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu to placówka z niemal 90-letnią tradycją kształcenia w zawodach okołorolniczych, gdzie pielęgnowanie wartości tradycyjnych i regionalnych przeplata się z nowoczesnością, postępem i rozwojem.  Nasza szkoła oferuje kształcenie zawodowe w specjalistycznych pracowniach wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt. Odbywają się tu nie tylko zajęcia praktyczne, ale także warsztaty, lekcje pokazowe i spotkania ze specjalistami z różnych branż.

Chcąc sprostać wymaganiom współczesnego rynku pracy, aktywnie uczestniczmy w licznych projektach edukacyjnych, które umożliwiają naszym uczniom zdobycie dodatkowych kwalifikacji i umiejętności. Obecnie realizujemy projekt „Doskonalenie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji kadr i uczniów ZSCKR w Nowym Targu” (nr FEMP.6.11.IP.01-0128/24) w ramach programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021-2027. To dzięki temu projektowi organizujemy następujące kursy: prawa jazdy kat. B, operatora wózków jezdniowych, barmana - kelnera, sommeliera, florystyczny, baristy I i II stopnia, planowania diet z wykorzystaniem profesjonalnych programów komputerowych, temperowania czekolady, ramen – kuchnia wegańska i wegetariańska, serowarskie, groomingu, korekcji racic, rozczyszczania i podkuwania, inseminacji bydła i trzody chlewnej, instruktora rekreacji – jeździectwo, kinesiotapingu u koni, wikliniarski, komputerowego projektowania i aranżacji wnętrz, animatora czasu wolnego, dietetyki psów i kotów oraz wędliniarskie. Dodatkowo, w ramach projektu organizujemy również warsztaty dla uczniów i nauczycieli z zakresu pomocy psychologicznej, radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych i stresowych, treningu zachowań asertywnych czy krytycznego myślenia.

Jako beneficjent programu Erasmus+ zapewniamy naszym uczniom możliwość zdobywania doświadczenia zawodowego oraz kulturowego podczas zagranicznych praktyk i wyjazdów edukacyjnych do Grecji, Włoch i Francji.

Młodzież kształcąca się w ZSCKR w Nowym Targu ma możliwość rozwijania swoich pasji i zainteresowań także podczas zajęć pozalekcyjnych. Prowadzą je wybitni specjaliści, tacy jak szefowie kuchni renomowanych restauracji i hoteli (np. Marcin Gruszka – członek Poland National Culinary Team oraz Certyfikowany Sędzia Regionalny WACS), sommelierzy i managerowie gastronomii (np. Małgorzata Matuszek) czy pizzaiolo (np. Tomasz Wolski, który w tym roku po raz drugi został wicemistrzem świata w kategorii Pizza Napoletana Contemporanea podczas Międzynarodowego Konkursu Pizza Senza Frontiera). Jako szkoła, jesteśmy wrażliwi na potrzeby innych, dlatego aktywnie angażujemy się w pomoc na rzecz potrzebujących poprzez pracę jako wolontariusze czy udział w akcjach charytatywnych. Od wielu lat organizujemy również akcje oddawania krwi.

Warto nadmienić, że od III kwartału 2025 r. swoją działalność rozpocznie jedyne w Polsce Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie Agroturystyki, które zostało utworzone w ramach projektu pn. Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności, realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVEs). Jest to nowatorskie rozwiązanie w polskim systemie edukacji. Jednym z celów projektu jest zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy. W ramach działalności BCU przewidziano kursy i szkolenia dla uczniów, studentów, nauczycieli kształcenia zawodowego oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się. Partnerem obowiązkowym
w projekcie jest Lokalna Organizacja Turystyczna MADE IN ZAKOPANE, partnerem dodatkowym natomiast jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie.

Dbamy o przyjazny i wyjątkowy klimat w naszej szkole. Zapraszamy na stronę www.zsckr.nowytarg.pl, gdzie znajdują się szczegółowe informacje na temat szkoły oraz organizowanych wydarzeń.

Największe osiągnięcia

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu został uhonorowany brązową tarczą w Rankingu Najlepszych Techników Perspektywy 2025. Zajęliśmy 44 miejsce w Małopolsce oraz 173 miejsce w Polsce wśród techników. Po raz kolejny znaleźliśmy się w rankingu i jest to dla nas wielki sukces oraz dowód na to, że zapewniamy młodym ludziom sprzyjające warunki do zdobywania wiedzy, rozwijania pasji oraz zainteresowań. Uzyskanie tak wysokiego miejsca w rankingu „Perspektyw” nie byłoby możliwe gdyby nie udział naszych uczniów w różnego rodzaju konkursach i olimpiadach o zasięgu ogólnopolskim (m.in. Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, Ogólnopolskim Konkursie „Test Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym”, Olimpiadzie Młodych Producentów Rolnych, Konkursie „RegioSkills Małopolska”), podczas których uczniowie ZSCKR zajmują czołowe miejsca uzyskując tytuły laureatów oraz finalistów.

Perspektywy zawodowe absolwentów

Ścisła współpraca szkoły z lokalnymi przedsiębiorcami gwarantuje naszym absolwentom zatrudnienie w branżach: rolniczej, weterynaryjnej, gastronomicznej, przetwórstwa spożywczego, ogrodniczej oraz turystycznej. Nasi uczniowie znajdują zatrudnienie w lecznicach dla zwierząt, hotelach, restauracjach, biurach projektowych architektury krajobrazu, a także prowadzą własną działalność gospodarczą oraz   realizują swoje zawodowe pasje w wielu atrakcyjnych miejscach w kraju i zagranicą.

Nasi partnerzy

Miejsca realizacji praktycznej nauki zawodu:

  • Polska Akademia Nauk-Instytut Ochrony Przyrody w Zakopanem,
  • Hotel Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej,
  • Hotel Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem,
  • Restauracja i pizzeria Vincitore Ristorante Pizza Napoletana  w Nowym Targu,
  • Hotel Bania w Białce Tatrzańskiej – jest to również pracodawca, który objął swoim patronatem uczniów Branżowej Szkoły I stopnia, kształcących się w zawodzie cukiernik i kucharz,
  • Piekarnia i cukiernia Zbigniew Steskal w Nowym Targu,
  • Piekarnia i cukiernia Pan Steskal w Jabłonce,
  • Biura podróży w Nowym Targu, Rabce Zdroju i Zakopanem,
  • Gospodarstwa agroturystyczne w okolicznych miejscowościach,
  • Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nowym Targu,
  • Stacja Hodowli i Unasienniania Zwierząt w Nowym Sączu.

Instytucje współpracujące ze szkołą:

  • KRUS Placówka Terenowa w Nowym Targu,
  • Instytut Zootechniki PIB w Balicach,
  • Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie i w Radomiu,
  • Państwowy Instytut Weterynaryjny PIB w Puławach,
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu,
  • Małopolska Izba Rolnicza,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
  • Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nowym Targu.

Informacja została opracowana przez Magdalenę Noworolnik,
wicedyrektoa Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego  im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu.

kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
34 - 400 Nowy Targ
ul. Kokoszków 71
tel. (+48-18) 266 27 71
http://www.zsckr.nowytarg.pl

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy