kierunki kształcenia
Technikum kształcące w zawodach:
- technik agrobiznesu,
- technik architektury krajobrazu,
- technik technologii żywności,
- technik turystyki na obszarach wiejskich,
- technik weterynarii,
- technik żywienia i usług gastronomicznych.
Branżowa Szkoła I stopnia kształcąca w zawodach:
- kucharz,
- cukiernik.
O Nas
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu to placówka z niemal 90-letnią tradycją kształcenia w zawodach okołorolniczych, gdzie pielęgnowanie wartości tradycyjnych i regionalnych przeplata się z nowoczesnością, postępem i rozwojem. Nasza szkoła oferuje kształcenie zawodowe w specjalistycznych pracowniach wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt. Odbywają się tu nie tylko zajęcia praktyczne, ale także warsztaty, lekcje pokazowe i spotkania ze specjalistami z różnych branż.
Chcąc sprostać wymaganiom współczesnego rynku pracy, aktywnie uczestniczmy w licznych projektach edukacyjnych, które umożliwiają naszym uczniom zdobycie dodatkowych kwalifikacji i umiejętności. Obecnie realizujemy projekt „Doskonalenie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji kadr i uczniów ZSCKR w Nowym Targu” (nr FEMP.6.11.IP.01-0128/24) w ramach programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021-2027. To dzięki temu projektowi organizujemy następujące kursy: prawa jazdy kat. B, operatora wózków jezdniowych, barmana - kelnera, sommeliera, florystyczny, baristy I i II stopnia, planowania diet z wykorzystaniem profesjonalnych programów komputerowych, temperowania czekolady, ramen – kuchnia wegańska i wegetariańska, serowarskie, groomingu, korekcji racic, rozczyszczania i podkuwania, inseminacji bydła i trzody chlewnej, instruktora rekreacji – jeździectwo, kinesiotapingu u koni, wikliniarski, komputerowego projektowania i aranżacji wnętrz, animatora czasu wolnego, dietetyki psów i kotów oraz wędliniarskie. Dodatkowo, w ramach projektu organizujemy również warsztaty dla uczniów i nauczycieli z zakresu pomocy psychologicznej, radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych i stresowych, treningu zachowań asertywnych czy krytycznego myślenia.
Jako beneficjent programu Erasmus+ zapewniamy naszym uczniom możliwość zdobywania doświadczenia zawodowego oraz kulturowego podczas zagranicznych praktyk i wyjazdów edukacyjnych do Grecji, Włoch i Francji.
Młodzież kształcąca się w ZSCKR w Nowym Targu ma możliwość rozwijania swoich pasji i zainteresowań także podczas zajęć pozalekcyjnych. Prowadzą je wybitni specjaliści, tacy jak szefowie kuchni renomowanych restauracji i hoteli (np. Marcin Gruszka – członek Poland National Culinary Team oraz Certyfikowany Sędzia Regionalny WACS), sommelierzy i managerowie gastronomii (np. Małgorzata Matuszek) czy pizzaiolo (np. Tomasz Wolski, który w tym roku po raz drugi został wicemistrzem świata w kategorii Pizza Napoletana Contemporanea podczas Międzynarodowego Konkursu Pizza Senza Frontiera). Jako szkoła, jesteśmy wrażliwi na potrzeby innych, dlatego aktywnie angażujemy się w pomoc na rzecz potrzebujących poprzez pracę jako wolontariusze czy udział w akcjach charytatywnych. Od wielu lat organizujemy również akcje oddawania krwi.
Warto nadmienić, że od III kwartału 2025 r. swoją działalność rozpocznie jedyne w Polsce Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie Agroturystyki, które zostało utworzone w ramach projektu pn. Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności, realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVEs). Jest to nowatorskie rozwiązanie w polskim systemie edukacji. Jednym z celów projektu jest zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy. W ramach działalności BCU przewidziano kursy i szkolenia dla uczniów, studentów, nauczycieli kształcenia zawodowego oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się. Partnerem obowiązkowym
w projekcie jest Lokalna Organizacja Turystyczna MADE IN ZAKOPANE, partnerem dodatkowym natomiast jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie.
Dbamy o przyjazny i wyjątkowy klimat w naszej szkole. Zapraszamy na stronę www.zsckr.nowytarg.pl, gdzie znajdują się szczegółowe informacje na temat szkoły oraz organizowanych wydarzeń.
Największe osiągnięcia
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu został uhonorowany brązową tarczą w Rankingu Najlepszych Techników Perspektywy 2025. Zajęliśmy 44 miejsce w Małopolsce oraz 173 miejsce w Polsce wśród techników. Po raz kolejny znaleźliśmy się w rankingu i jest to dla nas wielki sukces oraz dowód na to, że zapewniamy młodym ludziom sprzyjające warunki do zdobywania wiedzy, rozwijania pasji oraz zainteresowań. Uzyskanie tak wysokiego miejsca w rankingu „Perspektyw” nie byłoby możliwe gdyby nie udział naszych uczniów w różnego rodzaju konkursach i olimpiadach o zasięgu ogólnopolskim (m.in. Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, Ogólnopolskim Konkursie „Test Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym”, Olimpiadzie Młodych Producentów Rolnych, Konkursie „RegioSkills Małopolska”), podczas których uczniowie ZSCKR zajmują czołowe miejsca uzyskując tytuły laureatów oraz finalistów.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Ścisła współpraca szkoły z lokalnymi przedsiębiorcami gwarantuje naszym absolwentom zatrudnienie w branżach: rolniczej, weterynaryjnej, gastronomicznej, przetwórstwa spożywczego, ogrodniczej oraz turystycznej. Nasi uczniowie znajdują zatrudnienie w lecznicach dla zwierząt, hotelach, restauracjach, biurach projektowych architektury krajobrazu, a także prowadzą własną działalność gospodarczą oraz realizują swoje zawodowe pasje w wielu atrakcyjnych miejscach w kraju i zagranicą.
Nasi partnerzy
Miejsca realizacji praktycznej nauki zawodu:
- Polska Akademia Nauk-Instytut Ochrony Przyrody w Zakopanem,
- Hotel Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej,
- Hotel Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem,
- Restauracja i pizzeria Vincitore Ristorante Pizza Napoletana w Nowym Targu,
- Hotel Bania w Białce Tatrzańskiej – jest to również pracodawca, który objął swoim patronatem uczniów Branżowej Szkoły I stopnia, kształcących się w zawodzie cukiernik i kucharz,
- Piekarnia i cukiernia Zbigniew Steskal w Nowym Targu,
- Piekarnia i cukiernia Pan Steskal w Jabłonce,
- Biura podróży w Nowym Targu, Rabce Zdroju i Zakopanem,
- Gospodarstwa agroturystyczne w okolicznych miejscowościach,
- Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nowym Targu,
- Stacja Hodowli i Unasienniania Zwierząt w Nowym Sączu.
Instytucje współpracujące ze szkołą:
- KRUS Placówka Terenowa w Nowym Targu,
- Instytut Zootechniki PIB w Balicach,
- Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie i w Radomiu,
- Państwowy Instytut Weterynaryjny PIB w Puławach,
- Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu,
- Małopolska Izba Rolnicza,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
- Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nowym Targu.
Informacja została opracowana przez Magdalenę Noworolnik,
wicedyrektoa Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu.
kontakt
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
34 - 400 Nowy Targ
ul. Kokoszków 71
tel. (+48-18) 266 27 71
http://www.zsckr.nowytarg.pl