kierunki kształcenia
- kelner,
- technik usług kelnerskich,
- kucharz,
- pracownik pomocniczy gastronomi,
- technik żywienia i usług gastronomicznych.
O Nas
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie to niepubliczna placówka kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym. Celem funkcjonowania BCU jest prowadzenie ogólnopolskich działań edukacyjnych, szkoleniowych, integrujących edukację z biznesem oraz wspierających współpracę szkół i uczelni z pracodawcami, a także działań innowacyjnych, rozwojowych, doradczych i promocyjnych. Placówka kształci umiejętności zawodowe osób dorosłych, uczniów, studentów, doktorantów, nauczycieli akademickich oraz nauczycieli kształcenia zawodowego.
Branżowe Centrum Umiejętności prowadzi działalność w IV obszarach:
- działalność edukacyjno-szkoleniowa;
- działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła-uczelnia-pracodawcy;
- działalność innowacyjno-rozwojowa;
- działalność doradczo-promocyjna.
Branżowe Centrum Umiejętności realizuje koncepcję centrów doskonałości zawodowej CoVEs (and. Centres of Vocational Excellence) oraz założenia Zintegrowanej Strategii Umiejętności 2030, w oparciu o najlepsze doświadczenia i praktyki, uwzględniające zmieniające się modele funkcjonowania społecznego i kształcenia pozaformalnego w Polsce i na świecie.
Największe osiągnięcia
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie:
- kształtuje nowoczesne podejście do gastronomii i kelnerstwa,
- przygotowuje tematykę szkoleń i kursów zawodowych na podstawie aktualnych potrzeb rynku pracy,
- zapewnia kadrę merytoryczną, którą tworzą szefowie kuchni, praktycy branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym,
- otwiera przed młodymi adeptami kulinariów drzwi i możliwości pracy w zawodzie,
- dzięki współpracy z uczelniami wyższymi, instytucjami i ośrodkami badawczymi BCU pozwala na odkrycie nowych horyzontów w świecie gastronomii,
- realizuje ścieżkę kariery zawodowej poprzez udział w szkoleniach oraz współpracę z pracodawcami,
- BCU realizuje transfer kluczowych aspektów cyfryzacji, nowych technologii i rozwiązań ekologicznych do edukacji,
- poprzez promocję zawodów gastronomicznych i kelnerskich pomaga młodocianym pracownikom w świadomym wyborze kariery zawodowej.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Funkcjonowanie BCU przyczynia się do zapewnienia wykwalifikowanych kadr odpowiadających na potrzeby nowoczesnej gospodarki branży w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa. Łącząc niespotykane dotychczas w Polsce możliwości świata biznesu i edukacji zawodowej na poziomie szkolnictwa ponadpodstawowego i wyższego Centrum stwarza możliwość uzyskiwania, uzupełnienia wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub zmianę kwalifikacji zawodowych.
Nasi partnerzy
- Stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej,
- Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza,
- Podkarpacka Akademia Umiejętności Piotr Bassara.
Informacja została opracowana przez Sylwię Podlawską, dyrektora Branżowego Centrum Umiejętności, Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
kontakt
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
33-100 Tarnów
ul. Kochanowskiego 32
tel. (+48 -14) 621 57 69
izbarzemieslnicza.tarnow.pl/bcu-gastronomia