Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie

uczniowieSzkołę tworzą Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 10 oraz Branżowa Szkoła I stopnia nr 11. Zalety szkoły to przede wszystkim:

  • nowoczesne pracownie zawodowe,
  • dogodna lokalizacja,
  • multimedialne sale lekcyjne z dostępem do internetu,
  • praktyki w najlepszych krakowskich zakładach gastronomicznych i hotelach,
  • organizacja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym,
  • różnorodna oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • bezpieczeństwo w szkole zapewnione przez monitoring wewnętrzny i zewnętrzny,
  • wymiana ze szkołą z Chin,
  • udział w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna,
  • udział w projekcie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej,
  • udział w projektach zagranicznych mobilności zawodowych Erasmus+,
  • świetna baza sportowa (m.in. Orlik),
  • ośrodek egzaminacyjny (uczniowie zdają egzaminy zawodowe w swojej szkole),
  • bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe pozwalające zdobyć nowy zawód.

Kierunki kształcenia

Technikum:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • technik hotelarstwa,
  • technik organizacji turystyki,
  • technik usług kelnerskich.

Branżowa Szkoła I stopnia:

  • kucharz,
  • cukiernik,
  • kelner,
  • piekarz.

Największe osiągnięcia

  • wygrane w gastronomicznych konkursach krajowych i międzynarodowych,
  • akredytacja w programie Erasmus +,
  • finalista w olimpiadzie wiedzy hotelarskiej 2021,
  • 100% zdawalność egzaminów w kwalifikacji HGT.03.

Perspektywy zawodowe absolwentów

Technik żywienia i usług gastronomicznych/kucharz może:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów,
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą,
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe),
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.

Technik hotelarstwa może:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów,
  • pracować w hotelu, pensjonacie, na statku wycieczkowym, w obiektach ruchomych (nasi uczniowie nie mają problemu ze znalezieniem pracy po szkole, wielu z nich dostaje oferty pracy w trakcie odbywania praktyk),
  • prowadzić własną działalność gospodarczą – niektórzy z naszych uczniów prowadzą własne hotele oraz inne przedsiębiorstwa,
  • organizować konferencje i pobyty – Kraków jest miastem niebywale konkurencyjnym w tym segmencie- na rynku polskim oraz światowym,
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.

Technik organizacji turystyki może:

  • kontynuować naukę w szkole wyższej,
  • organizować, kalkulować i sprzedawać imprezy turystyczne,
  • prowadzić własną działalność,
  • znać tematykę rynku turystycznego, samodzielnie aktualizować wiedzę  i rozpoznawać zagrożenia,
  • przeprowadzać imprezy turystyczne i organizować podstawowe animacje,
  • wykorzystywać w praktyce poznane w szkole wiadomości z zakresu promocji i marketingu.

Technik usług kelnerskich/kelner może pracować w:

  • w hotelach,
  • w pensjonatach,
  • w ośrodkach wczasowych,
  • na promach pasażerskich,
  • w restauracjach,
  • w barach,
  • w kawiarniach,
  • w firmach cateringowych,
  • może prowadzić własną działalność gastronomiczną.

Cukiernik może:

  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia,
  • podnosić swoje kwalifikacje np. uzyskać tytuł piekarza na kwalifikacyjnym kursie zawodowym,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Piekarz może pracować w:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego,
  • w piekarniach,
  • w piekarniach rzemieślniczych,
  • w restauracjach hotelowych,
  • w cukierniach,
  • może prowadzić własną piekarnię.

Nasi partnerzy

  • Restauracja Albertina,
  • Hotel Indigo Kraków Old Town,
  • Restauracja Biała Róża,
  • Restauracja Wine Garage,
  • nadmorskie ośrodki wczasowe (Łukęcin),
  • hotele w Hiszpanii, Francji, na Cyprze, w Niemczech, Słowacji,
  • Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie,
  • Uniwersytet Jagielloński
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka.
  • Bezgluten Sp. z o.o.

Informacje opracowała Ewelina Wiktorek, nauczyciel, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
31-828 Kraków
os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 - 12) 644 50 19
zsg1.pl

Facebook

Zobacz nasz profil na portalu Facebook.

Facebook

You Tube

Sprawdź nasz kanał na portalu YouTube

You Tube

logotypy