Szkołę tworzą Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 10 oraz Branżowa Szkoła I stopnia nr 11. Zalety szkoły to przede wszystkim:
- nowoczesne pracownie zawodowe,
- dogodna lokalizacja,
- multimedialne sale lekcyjne z dostępem do internetu,
- praktyki w najlepszych krakowskich zakładach gastronomicznych i hotelach,
- organizacja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym,
- różnorodna oferta zajęć pozalekcyjnych,
- bezpieczeństwo w szkole zapewnione przez monitoring wewnętrzny i zewnętrzny,
- wymiana ze szkołą z Chin,
- udział w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna,
- udział w projekcie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej,
- udział w projektach zagranicznych mobilności zawodowych Erasmus+,
- świetna baza sportowa (m.in. Orlik),
- ośrodek egzaminacyjny (uczniowie zdają egzaminy zawodowe w swojej szkole),
- bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe pozwalające zdobyć nowy zawód.
Kierunki kształcenia
Technikum:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik hotelarstwa,
- technik organizacji turystyki,
- technik usług kelnerskich.
Branżowa Szkoła I stopnia:
- kucharz,
- cukiernik,
- kelner,
- piekarz.
Największe osiągnięcia
- wygrane w gastronomicznych konkursach krajowych i międzynarodowych,
- akredytacja w programie Erasmus +,
- finalista w olimpiadzie wiedzy hotelarskiej 2021,
- 100% zdawalność egzaminów w kwalifikacji HGT.03.
Perspektywy zawodowe absolwentów
Technik żywienia i usług gastronomicznych/kucharz może:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów,
- organizować produkcję gastronomiczną,
- prowadzić własną działalność gospodarczą,
- organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe),
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
Technik hotelarstwa może:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów,
- pracować w hotelu, pensjonacie, na statku wycieczkowym, w obiektach ruchomych (nasi uczniowie nie mają problemu ze znalezieniem pracy po szkole, wielu z nich dostaje oferty pracy w trakcie odbywania praktyk),
- prowadzić własną działalność gospodarczą – niektórzy z naszych uczniów prowadzą własne hotele oraz inne przedsiębiorstwa,
- organizować konferencje i pobyty – Kraków jest miastem niebywale konkurencyjnym w tym segmencie- na rynku polskim oraz światowym,
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
Technik organizacji turystyki może:
- kontynuować naukę w szkole wyższej,
- organizować, kalkulować i sprzedawać imprezy turystyczne,
- prowadzić własną działalność,
- znać tematykę rynku turystycznego, samodzielnie aktualizować wiedzę i rozpoznawać zagrożenia,
- przeprowadzać imprezy turystyczne i organizować podstawowe animacje,
- wykorzystywać w praktyce poznane w szkole wiadomości z zakresu promocji i marketingu.
Technik usług kelnerskich/kelner może pracować w:
- w hotelach,
- w pensjonatach,
- w ośrodkach wczasowych,
- na promach pasażerskich,
- w restauracjach,
- w barach,
- w kawiarniach,
- w firmach cateringowych,
- może prowadzić własną działalność gastronomiczną.
Cukiernik może:
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia,
- podnosić swoje kwalifikacje np. uzyskać tytuł piekarza na kwalifikacyjnym kursie zawodowym,
- prowadzić własną działalność gospodarczą.
Piekarz może pracować w:
- w zakładach przetwórstwa spożywczego,
- w piekarniach,
- w piekarniach rzemieślniczych,
- w restauracjach hotelowych,
- w cukierniach,
- może prowadzić własną piekarnię.
Nasi partnerzy
- Restauracja Albertina,
- Hotel Indigo Kraków Old Town,
- Restauracja Biała Róża,
- Restauracja Wine Garage,
- nadmorskie ośrodki wczasowe (Łukęcin),
- hotele w Hiszpanii, Francji, na Cyprze, w Niemczech, Słowacji,
- Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie,
- Uniwersytet Jagielloński
- Krakowska Kongregacja Kupiecka.
- Bezgluten Sp. z o.o.
Informacje opracowała Ewelina Wiktorek, nauczyciel, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
31-828 Kraków
os. Złotej Jesieni 16
tel. (+48 - 12) 644 50 19
zsg1.pl